FAQ

Veelgestelde vragen

Algemeen

Wat is het schriftelijkheidsvereiste?

Een schriftelijkheidsvereiste betekent in het geval van particuliere woningverkoop dat een koper pas als koper wordt beschouwd wanneer zowel de verkoper als de koper de koopovereenkomst hebben ondertekend. Een mondelinge toezegging is niet voldoende, aangezien dit wettelijk is bepaald.

Hoe wordt het aantal vierkante meters van een woning bepaald?

Het aantal vierkante meters van een woning wordt bepaald volgens een branchebreed afgesproken meetinstructie, die NVM-makelaars verplicht zijn te volgen. Deze instructie definieert welke ruimtes wel of niet worden meegerekend als gebruiksoppervlakte van een woning of appartement. Hierbij wordt onderscheid gemaakt naar vier ruimten:

 1. Woonruimte, zoals woon- en slaapkamers, wc, gang en meterkast.
 2. Overige inpandige ruimte, zoals een aangebouwde garage en een zolder met vlizotrap.
 3. Gebouwgebonden buitenruimte, zoals een balkon en een loggia.
 4. Externe bergruimte, zoals een vrijstaande schuur en een vrijstaande garage.

Bij het bepalen van de gebruiksoppervlakte is er bijvoorbeeld aandacht voor een minimale hoogte van 1,5 meter. Buitenmuren worden niet meegerekend, maar binnenmuren wel. Nissen kleiner dan 0,5 m2 worden genegeerd.

Wie kiest de notaris bij een woningaankoop?

Bij een woningaankoop is de keuze van de notaris afhankelijk van de vermelding van “kosten koper” of “vrij op naam” in de koopovereenkomst.

 1. Kosten Koper (K.K.): Als de koopovereenkomst aangeeft dat de kosten koper zijn, heeft de koper meestal het recht om de notaris te kiezen.

 2. Vrij Op Naam (V.O.N.): Bij nieuwbouwwoningen of als de koopovereenkomst vermeldt dat de kosten vrij op naam zijn, heeft de verkoper meestal het recht om de notaris te kiezen.

Het is belangrijk om te weten dat in sommige gevallen van deze regel kan worden afgeweken, maar dit moet dan vooraf duidelijk worden afgesproken tussen koper en verkoper.

Hoe werken de meldings- en onderzoeksplicht?

De verkoper heeft de plicht om alle bekende gebreken die van invloed kunnen zijn op de aankoop van de woning aan de koper te melden. Dit gebeurt vaak aan de hand van een gestandaardiseerde vragenlijst, waarin relevante informatie wordt vastgelegd.

De verkoopmakelaar vertrouwt op de informatie die de verkoper verschaft, omdat de makelaar doorgaans niet zelf in de woning heeft gewoond. Als er echter twijfels ontstaan over de verstrekte informatie, is het de taak van de makelaar om deze gegevens verder te onderzoeken.

Daarnaast heeft de koper de verantwoordelijkheid om de bouwkundige staat van de woning grondig te onderzoeken en eventuele gebreken te identificeren. Hierbij kan de makelaar, met zijn of haar expertise, een waardevolle rol spelen. In sommige gevallen kan het raadzaam zijn om een professionele bouwkundige keuring te laten uitvoeren om een compleet beeld van de woning te verkrijgen.

Is een verkoopadviesgesprek gratis?

Bij ons is een verkoopadvies volledig kosteloos. Of je nu nieuwsgierig bent naar de waarde van je huis of goed wilt verkopen, onze lokale makelaars bieden professioneel advies zonder enige kosten. Het is een vrijblijvende service die jou altijd voordeel kan opleveren. Neem gerust contact met ons op!

In welke plaatsen is Vermunt Makelaardij actief?

We zijn actief in meerdere steden, dorpen en wijken, waaronder:

Hier zijn we actief om je te ondersteunen bij het verkopen van je huidige woning en het vinden van de woning die perfect bij jou past.

Woning kopen

Wat betekent de 3-daagse bedenktijd precies?

Zodra beide partijen de koopovereenkomst hebben ondertekend, ontvangt de koper een exemplaar. Op dat moment begint de bedenktijd, die (minimaal) drie dagen duurt. De bedenktijd gaat in op de dag na ontvangst van de (door beide partijen) ondertekende akte of een kopie daarvan door de koper. Van de bedenktijd moeten minimaal twee dagen niet in het weekend vallen of een erkende feestdag zijn. De bedenktijd eindigt om 23.59 uur op de derde dag van de bedenktijd.

Betekenis van K.K. (Kosten Koper)

K.K. staat voor kosten koper. Dit zijn extra kosten die bovenop de koopsom komen wanneer je eigenaar wilt worden van een woning. De kosten koper variëren gemiddeld tussen de 5% en 6% van de koopprijs, maar kunnen sterk variëren, afhankelijk van je situatie.

De kosten koper omvatten de volgende uitgaven:

 1. Overdrachtsbelasting;
 2. Notariskosten voor het opstellen van de leveringsakte;
 3. Notariskosten voor het opstellen van de hypotheekakte;
 4. Kadasterkosten voor de registratie van de leveringsakte;
 5. Kadasterkosten voor de registratie van de hypotheekakte.
Wat betekent 'Verkocht onder voorbehoud'?

De term ‘verkocht onder voorbehoud’ betekent dat de koopovereenkomst is ondertekend, maar dat de verkoop van de woning nog niet definitief is. Meestal zijn er nog voorwaarden die moeten worden vervuld, zoals het regelen van financiering of andere ontbindende voorwaarden.

Wat betekent de No Risk-clausule bij het kopen van een woning?

De No Risk-clausule, ook bekend als het voorbehoud verkoop eigen woning, biedt de koper de mogelijkheid om zijn eigen woning binnen een vooraf bepaalde periode te verkopen. Als de verkoop van de eigen woning niet binnen die termijn slaagt, behoudt de koper het recht om af te zien van de aankoop van de nieuwe woning.

Deze clausule geeft de koper de zekerheid dat hij de koop van de nieuwe woning kan ontbinden als zijn eigen woning niet tijdig wordt verkocht. Voor de verkoper van de nieuwe woning kan dit echter een periode van onzekerheid betekenen. Gedurende de termijn van de No Risk-clausule mag de verkoper de woning nog steeds te koop aanbieden, in de hoop een andere koper te vinden.

Dit betekent dat bezichtigingen kunnen doorgaan en dat, als er een nieuwe koper verschijnt, er onderhandelingen kunnen plaatsvinden. Als de verkoper van mening is dat hij de woning onder gunstigere voorwaarden kan verkopen aan een nieuwe koper, moet hij de eerste koper de keuze geven. De eerste koper kan ervoor kiezen om door te gaan met de transactie of om deze te ontbinden.

Als de eerste koper besluit door te gaan, moet hij de koopovereenkomst binnen twee (werk)dagen onvoorwaardelijk maken, zonder verdere ontbindende voorwaarden, inclusief de No Risk-clausule en eventuele financieringsvoorbehouden.

Als de eerste koper ervoor kiest om de transactie niet voort te zetten, wordt de koopovereenkomst ontbonden, en kan de verkoper de overeenkomst met een nieuwe koper voortzetten.

Hoe kan ik als koper het beste omgaan met concurrentie op de huizenmarkt?

Concurrentie op de huizenmarkt kan intens zijn. Het is belangrijk om snel te handelen, goed voorbereid te zijn met financiering en flexibel te zijn met je eisen en voorwaarden. Samenwerken met een ervaren makelaar kan ook helpen bij het navigeren door deze uitdagende markt.

Mijn mondelinge bod is geaccepteerd, en we hebben alle details besproken. Nu heeft iemand anders een hoger bod gedaan. Is dat toegestaan?

Ja, dat is toegestaan. Een juridisch bindende overeenkomst komt pas tot stand wanneer beide partijen deze schriftelijk hebben ondertekend, wat bekend staat als het schriftelijkheidsvereiste. Op dat moment is de verkoop definitief voor de verkoper, terwijl de koper nog 3 dagen bedenktijd heeft om de overeenkomst zonder opgaaf van redenen te annuleren. Let op dat een acceptatie via e-mail of WhatsApp niet juridisch bindend is.

Woning verkopen

Hoe bereid ik mijn huis voor op de verkoop?

Om uw huis voor te bereiden op de verkoop, is het belangrijk om het aantrekkelijk te maken voor potentiële kopers. Dit omvat opruimen, kleine reparaties uitvoeren en de woning aantrekkelijk stylen. Het doel is om kopers een positieve eerste indruk te geven.

Kan ik een gratis waardebepaling aanvragen?

Zeker! Je kunt kosteloos een waardebepaling voor jouw woning aanvragen. Neem gerust contact met ons op om een afspraak te maken. We vertellen je graag hoe het proces verloopt, waarin we ons onderscheiden en beantwoorden al jouw vragen. 

Zijn er opstartkosten verbonden aan het verkopen via Vermunt Makelaardij?

Opstartkosten kunnen variëren per makelaar. Bij Vermunt Makelaardij brengen we echter geen opstartkosten in rekening. We streven ernaar om het verkoopproces zo transparant en toegankelijk mogelijk te maken voor onze klanten.

Kan je als verkoper de vraagprijs tijdens de onderhandelingen wijzigen?

Ja, de verkoper heeft de vrijheid om de vraagprijs te herzien, zowel naar boven als naar beneden. Tegelijkertijd behoudt een potentiële koper het recht om een bod tijdens de onderhandelingen te verlagen. Zodra de verkoper een tegenbod uitbrengt, vervalt namelijk het eerdere bod.

Moet mijn woning een energielabel hebben?

Ja, een energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen. Er zijn echter uitzonderingen waarbij een energielabel niet verplicht is, zoals bij beschermd erfgoed of industriële gebouwen.

Hoe kan ik zeker weten dat de financiering rondkomt bij de kopers?

Hoewel kopers en financieel adviseurs vaak laten weten dat de financiering is geregeld, zijn ze niet verplicht om dit te melden. Als wij echter een melding ontvangen dat de financiering is afgerond, zullen we je hier uiteraard van op de hoogte stellen. Als de ontbindende voorwaarden zijn verstreken, betekent dit dat de financiering is geregeld en de (ver)koop definitief is.

Toch nog vragen? Neem contact op

Email

We zullen zo snel mogelijk reageren op je vraag.

[email protected]

Bel ons

Een van onze medewerkers hoort je graag!

0165 - 560 111

Kom langs

We verwelkomen je graag op ons kantoor.

Nieuwe Markt 57, Roosendaal