Blog

Waarborgsom huis: wat is het en hoe werkt het?

Wanneer je een huis gaat kopen, kom je vroeg of laat in aanmerking met de term ‘waarborgsom’. Wat is een waarborgsom precies en waarom is het nodig? In dit blogartikel leggen we je alles uit over de waarborgsom bij het kopen van een huis.

Wat is een waarborgsom?

Een waarborgsom is een bedrag dat de koper van een huis betaalt aan de verkoper. Het is een soort aanbetaling die de verkoper zekerheid geeft dat de koper de woning ook daadwerkelijk gaat kopen.

De hoogte van de waarborgsom is meestal 10% van de koopsom. Dit bedrag wordt overgemaakt naar de notaris, die het op een speciale rekening zet.

Waarom is een waarborgsom nodig?

De verkoper wil zekerheid dat de koper de woning ook daadwerkelijk gaat kopen. Het kan immers voorkomen dat de koper na het tekenen van het koopcontract besluit om de koop toch niet door te laten gaan. In dat geval heeft de verkoper ‘schade’.

De waarborgsom kan de verkoper helpen deze schade te verhalen op de koper. De verkoper kan de waarborgsom opeisen als de koper de koopovereenkomst niet nakomt.

Wanneer moet je de waarborgsom betalen?

De termijn waarbinnen de waarborgsom betaald moet zijn, staat in het koopcontract. Meestal moet de waarborgsom binnen twee weken na het tekenen van het koopcontract betaald zijn.

Wanneer wordt de waarborgsom aan je terugbetaald?

Als de koop van de woning doorgaat, krijg je de waarborgsom terug van de notaris op het moment van de overdracht. Dit is meestal binnen een paar weken na het betalen van de waarborgsom.

Wat als de koop niet doorgaat?

Als de koop van de woning niet doorgaat, kan de verkoper de waarborgsom opeisen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de koper de hypotheek niet rond krijgt.

De verkoper kan de waarborgsom opeisen als de koper een van de ontbindende voorwaarden in het koopcontract heeft ingeroepen. Ontbindende voorwaarden zijn omstandigheden die ervoor zorgen dat de koper de koopovereenkomst kan ontbinden.

Ben je verplicht een waarborgsom te storten?

Een waarborgsom is niet verplicht, maar wordt normaalgesproken altijd opgenomen in het koopcontract. De notaris zal je vragen om de waarborgsom te betalen voordat de koopovereenkomst wordt getekend.

Moet je bij nieuwbouw een waarborgsom betalen?

Over het algemeen betaal je als koper van een nieuwbouwwoning geen waarborgsom.

Tips voor het betalen van een waarborgsom

Als je een waarborgsom moet betalen, is het belangrijk om dit op tijd te doen. Je kunt de waarborgsom overmaken naar de notaris, die het bedrag op een speciale rekening zet.

Als je de waarborgsom niet op tijd betaalt, kan de verkoper je schriftelijk in gebreke stellen. Je krijgt dan nog een laatste kans om de waarborgsom te voldoen.

Als je de waarborgsom niet kunt betalen, kun je een bankgarantie aanvragen. Dit is een garantie van de bank dat de waarborgsom wordt betaald als de koper de koopovereenkomst niet nakomt.

Conclusie

Een waarborgsom is een belangrijk onderdeel van de aankoop van een huis. Het geeft de verkoper zekerheid dat de koper de woning ook daadwerkelijk gaat kopen. Als je een huis gaat kopen, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de waarborgsom.

Naast de informatie over de waarborgsom is er nog veel meer belangrijk om te weten bij het kopen van een huis. Daarom raden we je aan om ook zeker de complete gids om een huis te kopen te bekijken. In deze gids vind je alle informatie die je nodig hebt om een huis te kopen, van het vinden van een geschikte woning tot het afronden van de koopovereenkomst.

Neem contact met ons op

Email

We zullen zo snel mogelijk reageren op je vraag.

[email protected]

Bel ons

Een van onze medewerkers hoort je graag!

0165 - 560 111

Kom langs

We verwelkomen je graag op ons kantoor.

Nieuwe Markt 57, Roosendaal