Blog

Tijdelijk je koophuis verhuren: let op de regels!

Wil je een tijdje naar het buitenland, ga je samenwonen of heb je een ander huis gekocht en je huidige woning nog niet verkocht? Dan kan het een optie zijn om je koophuis tijdelijk te verhuren. Maar let op: de regels die daarvoor gelden gaan veranderen.

Tijdelijke huurcontracten voor koophuizen

Vanaf 1 juli 2024 zijn tijdelijke huurcontracten voor koophuizen niet meer toegestaan. Dit betekent dat je je koophuis alleen nog maar voor een periode van minimaal drie jaar mag verhuren. Er zijn een aantal uitzonderingen op deze regel, zoals wanneer je je huis gaat verbouwen of slopen, of wanneer je tijdelijk naar het buitenland gaat.

Tijdelijk je koophuis verhuren via de Leegstandswet

Heb je een ander huis gekocht, maar je huidige woning nog niet verkocht? Of staat je huis leeg omdat je het op termijn gaat slopen of renoveren? Dan kun je je huis tijdelijk je koophuis verhuren via de Leegstandswet. Je huis staat dan niet leeg én levert geld op.

Voordeel voor verhuurder

Een voordeel van verhuren via de Leegstandswet voor jou als verhuurder is dat de huurder geen huurbescherming heeft. Je kunt de huur dus opzeggen als je je huis hebt verkocht, maar houd wel rekening met een opzegtermijn van drie maanden.

Minimale en maximale huurperiode

Je mag je huis via de Leegstandswet verhuren voor minimaal zes maanden en maximaal twee jaar. Dit moet volgens de regels van jouw gemeente.

Toestemming

Om je huis te verhuren via de Leegstandswet heb je een vergunning nodig van je gemeente en toestemming van je hypotheekverstrekker. Soms is verhuur volgens de hypotheekvoorwaarden niet toegestaan. Wanneer je in een appartement woont met een Vereniging van Eigenaren (VvE), is het belangrijk om te controleren of de VvE het verhuren toestaat. Sommige VvE’s hebben reglementen die de verhuur beperken of zelfs verbieden. Het is ook verstandig om bij je gemeente te informeren naar de specifieke regels omtrent het verhuren van je woning.

De maximale huurprijs bepalen

De maximale huurprijs die je voor jouw huis kunt vragen, bereken je met het puntensysteem van het Woningwaarderingsstelsel (WWS). Dit systeem bepaalt aan de hand van verschillende criteria, zoals grootte, voorzieningen en locatie, hoeveel punten je woning waard is. Dit aantal punten bepaalt de huurprijs. Er is ook een huurverhoging voor vrije sector woningen in 2024.

Wat zijn de regels voor verhuurders?

De overheid heeft per 1 juli 2023 regels opgesteld waar je je als verhuurder aan moet houden. Bijvoorbeeld om discriminatie bij huisvesting te voorkomen.

Discriminatie

Zo mag je een huurder niet afwijzen op basis van iemands etnische achtergrond, handicap of seksuele geaardheid. Vanaf 1 januari 2024 is het verplicht om een schriftelijke werkwijze te hebben hoe je woondiscriminatie tegengaat.

Huurdersrechten

Informeer de huurder over zijn rechten en plichten, zoals hoe de woning gebruikt moet worden, wat de huurder kan doen als er gebreken zijn en hoe hoog de servicekosten zijn. Je bent verplicht om een huurcontract op te stellen waarin je de gemaakte afspraken vastlegt.

Belastingaangifte bij verhuur van je huis

Als je je koophuis verhuurt, heeft dat gevolgen voor je belastingaangifte. Je moet over de huurinkomsten belasting betalen in box 3. De hoogte van de belasting die je moet betalen, hangt af van het bedrag van de huurinkomsten en je overige inkomen.

Er zijn echter ook enkele uitzonderingen. Zo hoef je geen belasting te betalen over de huurinkomsten als je een deel van je huis verhuurt en voldoet aan de voorwaarden om te voldoen aan de kamerverhuurvrijstelling. Ook hoef je geen belasting te betalen over de huurinkomsten als je je huis verhuurt terwijl het te koop staat.

Let op: Als je je huis verhuurt, mag je de hypotheekrente van dat huis niet aftrekken in box 1. De hypotheekrente is dan aftrekbaar in box 3.

Neem contact met ons op

Email

We zullen zo snel mogelijk reageren op je vraag.

[email protected]

Bel ons

Een van onze medewerkers hoort je graag!

0165 - 560 111

Kom langs

We verwelkomen je graag op ons kantoor.

Nieuwe Markt 57, Roosendaal