Blog

Scheiden? Wat te doen met ons huis?

Een scheiding is altijd vervelend en ook zeker alle zaken die geregeld moeten worden. Een van die zaken is het huis. Er is heel veel mogelijk en in deze blog vertellen we je meer over alle mogelijkheden.

Stap 1: Wie is de eigenaar?

Laten we beginnen met het identificeren van de juridische eigenaar van de woning. Meestal is degene die het huis heeft gekocht de eigenaar. Maar dit kan veranderen door een huwelijk of geregistreerd partnerschap. De vorm van trouwen is belangrijk in deze kwestie.

Huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden

Het is belangrijk om te kijken of jullie huwelijks- of partnerschapsvoorwaarden hebben opgesteld bij de notaris. Hierin kunnen specifieke afspraken staan over wie de woning bezit en wie er na een scheiding in het huis kan blijven.

Gemeenschap van goederen

Als huwelijkse voorwaarden ontbreken, zijn de regels voor gemeenschap van goederen van toepassing. Dit betekent dat, zelfs als slechts één van jullie het huis heeft gekocht, jullie beiden waarschijnlijk voor de helft eigenaar zijn van de woning. Bovendien brengt dit jullie beiden verantwoordelijkheid met zich mee voor het afbetalen van de hypotheek, wat juridisch bekend staat als “hoofdelijke aansprakelijkheid.”

Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen dan is het simpel: ieder krijgt de helft. Bij de verdeling van een koophuis is er meestal sprake van overwaarde of onderwaarde. Bij overwaarde is het logisch dat je de winst met elkaar deelt. Bij onderwaarde dien je de schuld samen te betalen.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat een van de twee in het huis blijft wonen. Hierbij heeft de vertrekkende partner recht op de helft van de overwaarde. Mocht dit geld er niet zijn dan moet je het huis verkopen en de waarde, de winst en/of de schulden ervan verdelen. Je kunt er ook voor kiezen om de ex-partner uit te kopen. Uitkopen betekend dat de vertrekkende partner recht heeft op de helft van de waarde van het koophuis.

Is uitkopen geen optie, dan is het ook vaak mogelijk om de hypotheek te verhogen. Hierbij krijg jij de hypotheek op je naam en heeft jouw ex-partner geen enkele verplichting meer bij de bank.

Wil je alles weten over het verkoopproces? Bekijk dan de complete gids voor het verkopen van een huis.

Beperkte gemeenschap van goederen

Een andere situatie doet zich voor bij een beperkte gemeenschap van goederen, waarbij de eigendomssituatie afhangt van wanneer en door wie het huis is gekocht. Als een van jullie het huis vóór het huwelijk of partnerschap kocht, kan dat van invloed zijn op de eigendomsrechten.

Stap 2: Duidelijke afspraken maken

Nu we hebben uitgezocht wie de woning bezit, moeten we beslissen wat ermee moet gebeuren als jullie uit elkaar gaan. Als slechts één van jullie de eigenaar is, zal de andere meestal ergens anders moeten gaan wonen. Maar soms kunnen jullie andere afspraken maken, afhankelijk van jullie situatie en wat jullie in het scheidingsconvenant vastleggen.

Als slechts één van jullie de eigenaar is

Als de woning op naam staat van één persoon, zal die persoon meestal in het huis blijven wonen. De andere persoon zal dan ergens anders moeten gaan wonen. Maar, zoals eerder gezegd, kunnen jullie andere afspraken maken als jullie dat willen.

Als jullie allebei eigenaar zijn

Als jullie beiden eigenaar van de woning zijn, zijn er verschillende dingen die jullie kunnen doen.

Een belangrijke beslissing is dan wie er in het huis blijft wonen en wie ergens anders gaat wonen. Deze beslissing heeft invloed op wie de woning uiteindelijk zal bezitten en wie verantwoordelijk zal zijn voor de hypotheek.

Akte van verdeling

Als een van jullie ervoor kiest om in de woning te blijven, is het belangrijk om een akte van verdeling te hebben. Dit is een document dat ervoor zorgt dat degene die in het huis blijft ook de verantwoordelijkheid voor de hypotheek op zich neemt. Een notaris kan je helpen om deze akte op te stellen.

Stap 3: Mediator voor hulp bij afspraken

In situaties waarin het moeilijk is om tot afspraken te komen vanwege emotionele spanningen of conflicten, kan het inschakelen van een mediator een waardevolle stap zijn. Een mediator kan jullie begeleiden bij het vinden van gemeenschappelijke grond en het bereiken van een overeenkomst die voor beide partijen aanvaardbaar is. Dit kan een minder stressvolle en kostenefficiënte manier zijn om geschillen op te lossen dan juridische procedures.

Stap 4: Professionele hulp inschakelen

Als onderhandelingen en bemiddeling niet tot een bevredigende oplossing leiden, kan het nodig zijn om professionele juridische bijstand in te schakelen. Advocaten kunnen jullie vertegenwoordigen en namens jullie onderhandelen. Als zelfs dat niet tot een akkoord leidt, kan een rechter uiteindelijk een beslissing nemen over de eigendom van het huis.

Het is belangrijk op te merken dat een scheiding een complex proces is en dat de uitkomst afhankelijk is van tal van factoren, waaronder de wetten in jullie rechtsgebied en de specifieke omstandigheden van jullie zaak. Het raadplegen van een ervaren familierechtadvocaat kan essentieel zijn om ervoor te zorgen dat jullie belangen worden beschermd en dat het proces zo soepel mogelijk verloopt. Verdere vragen? Neem gerust contact met ons op!

Neem contact met ons op

Email

We zullen zo snel mogelijk reageren op je vraag.

[email protected]

Bel ons

Een van onze medewerkers hoort je graag!

0165 - 560 111

Kom langs

We verwelkomen je graag op ons kantoor.

Nieuwe Markt 57, Roosendaal