Blog

Overdrachtsbelasting 2024: wat moet je weten?

Overdrachtsbelasting is verplicht bij de aankoop van bestaande woningen en wordt berekend op de woningwaarde, en over rechten op onroerend goed zoals erfpacht. Betaling vindt plaats via de notaris bij de eigendomsoverdracht, maar bij nieuwbouw is deze belasting niet van toepassing. In het geval van een aanzienlijk lagere verkoopprijs dan de marktwaarde, wordt overdrachtsbelasting geheven op de werkelijke waarde van het onroerend goed, bijvoorbeeld bij de verkoop van ouderlijk huis aan kinderen tegen een sterk gereduceerde prijs. Je leest er meer over in dit artikel!

Tarieven overdrachtsbelasting 2024

In 2024 gelden de volgende tarieven voor overdrachtsbelasting:

  • Startersvrijstelling: Kopers van 18 tot en met 35 jaar die een woning kopen tot € 510.000, betalen geen overdrachtsbelasting.
  • Tarieven voor niet-starters: Kopers van 35 jaar en ouder én kopers van 18 tot en met 34 jaar die een huis kopen boven de € 510.000, betalen 2% overdrachtsbelasting.
  • Tarieven voor beleggers: Kopers die een woning kopen om te verhuren, betalen 10,4% overdrachtsbelasting.

Voorwaarden startersvrijstelling

Om in aanmerking te komen voor de startersvrijstelling moet je voldoen aan de volgende voorwaarden in 2024:

  • Je bent 18 tot en met 35 jaar oud op het moment van de overdracht.
  • Je gaat zelf in de woning wonen (als hoofdverblijf). Wanneer de woning niet als hoofdverblijf dient, dan is het tarief van de overdrachtsbelasting 10,4 procent. Voorbeelden zijn een tweede woning of vakantiehuis.
  • Je hebt de afgelopen drie jaar geen woning gekocht met gebruikmaking van de startersvrijstelling.
  • Bij trouwen in gemeenschap van goederen is er geen overdrachtsbelasting, omdat hier sprake is van boedelmening en niet van verkrijging.
  • Een woning erven via het wettelijk erfrecht of testament brengt successierecht met zich mee, maar in dit geval hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen om dubbele belasting te voorkomen.

Bekijk onze blog ‘je eerste huis kopen als starter‘ voor meer informatie.

Aftrek overdrachtsbelasting

Helaas, de overdrachtsbelasting is niet aftrekbaar. Wel kun je andere kosten koper bij het kopen van een huis fiscaal in mindering brengen. Hieronder vallen onder andere de taxatiekosten, de kosten voor hypotheekadvies, en de notariskosten voor het opstellen van de hypotheekakte.

Kan de overdrachtsbelasting worden opgenomen in de financiering?

Het is (vanaf 2018) niet langer toegestaan om meer dan 100% van de woningwaarde (taxatiewaarde) te lenen voor je hypotheek. Dit betekent dat de overdrachtsbelasting niet kan worden meegenomen in de financiering en uit eigen (spaar)geld moet worden betaald.

Overdrachtsbelasting bij doorverkoop van een woning

Indien je de woning binnen zes maanden na aankoop verkoopt, is de nieuwe koper vrijgesteld van overdrachtsbelasting tot het bedrag van de aankoopprijs bij de eerste koop. Als voorbeeld, als een huis is aangeschaft voor € 400.000 en binnen zes maanden wordt doorverkocht voor € 450.000, bedraagt de overdrachtsbelasting slechts over € 50.000. Vaak wordt tussen koper en verkoper afgesproken dat dit fiscale voordeel wordt vergoed aan de verkoper.

Overdrachtsbelasting bij een beëindiging van een relatie

Als je getrouwd bent, een geregistreerd partnerschap hebt, of ongehuwd samenwoont en besluit uit elkaar te gaan, ontstaat er door de verdeling van de gezamenlijke boedel een situatie van verkrijging als de gezamenlijke woning aan jou of je partner wordt toegewezen. Wat betreft overdrachtsbelasting doen zich dan twee mogelijkheden voor:

  1. Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, kom je in aanmerking voor vrijstelling van overdrachtsbelasting bij de uitkoop van je partner. Dit komt doordat de onroerende zaak deel uitmaakt van een gezamenlijk eigendom.
  2. In het geval van huwelijkse voorwaarden of ongehuwd samenwonen, is het cruciaal om te weten wie de feitelijke eigenaar van de woning is. Als jullie gezamenlijk eigenaar zijn, hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Er zijn echter voorwaarden, waaronder de gezamenlijke aankoop van de woning en een eigendomsverhouding binnen de 40%-60%. Als de woning alleen op naam staat van degene die er blijft wonen, is er geen overdrachtsbelasting verschuldigd.

Neem contact met ons op

Email

We zullen zo snel mogelijk reageren op je vraag.

[email protected]

Bel ons

Een van onze medewerkers hoort je graag!

0165 - 560 111

Kom langs

We verwelkomen je graag op ons kantoor.

Nieuwe Markt 57, Roosendaal