Als je een woning wilt kopen, is het belangrijk om te weten wat ontbindende voorwaarden zijn. Ontbindende voorwaarden zijn afspraken die in een koopcontract worden opgenomen en die de koper de mogelijkheid geven om onder de koopovereenkomst uit te komen als er bepaalde omstandigheden zich voordoen.
De ontbindende voorwaarden dienen ter bescherming van jou als koper. Ze geven je de mogelijkheid om de koopovereenkomst te ontbinden als er iets onverwachts gebeurt. Lees hieronder alles wat je moet weten over de ontbindende voorwaarden!
Inhoudsopgave
Welke ontbindende voorwaarden zijn er?
Er zijn veel verschillende ontbindende voorwaarden die in een koopcontract kunnen worden opgenomen. De meest voorkomende ontbindende voorwaarden zijn:
- Voorbehoud van financiering: Deze voorwaarde geeft de koper de mogelijkheid om onder de koopovereenkomst uit te komen als hij de financiering voor de woning niet rond krijgt.
- Voorbehoud van bouwkundige keuring: De koper kan de koopovereenkomst ontbinden als de bouwkundige keuring uitwijst dat de woning ernstige gebreken heeft (en de herstelkosten boven het vooraf afgesproken bedrag vallen).
- Voorbehoud van verkoop eigen woning: Deze voorwaarde geeft de koper de mogelijkheid om onder de koopovereenkomst uit te komen als hij zijn eigen woning niet binnen een bepaalde termijn kan verkopen.
- Voorbehoud van bestemmingsplan: De koper kan de koopovereenkomst ontbinden als het bestemmingsplan van de woning wijzigt.
- Voorbehoud Nationale Hypotheek Garantie: Koper kan de koopovereenkomst te ontbinden indien hij niet in staat is om een hypothecaire lening met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten binnen een bepaald aantal dagen na de datum van deze overeenkomst.
Wanneer moet je nadenken over ontbindende voorwaarden tijdens het aankoopproces?
Ontbindende voorwaarden moeten al worden overwogen op het moment dat je een eerste bod uitbrengt op een woning. Als je bijvoorbeeld biedt op een woning die verouderd is, is het verstandig om een voorbehoud van bouwkundige keuring op te nemen. Als een woning in een gebied ligt waar het bestemmingsplan mogelijk wijzigt, is het verstandig om een voorbehoud van bestemmingsplan in je bod op te nemen. Let er wel op dat voor de verkoper een soortgelijk bod met minder ontbindende voorwaardes aantrekkelijker kan zijn. Het is daarom belangrijk dat je weet hoe je slim onderhandelt bij het kopen van een huis.
Let op! Je hebt los van de ontbindende voorwaarden als particuliere koper recht op de wettelijke drie dagen bedenktijd. Binnen deze drie dagen kun je de koopovereenkomst ontbinden.
De risico’s wanneer je geen ontbindende voorwaarden opneemt
Zonder een financieringsvoorbehoud in het koopcontract en het niet rondkrijgen van de financiering, ben je gebonden aan de koopovereenkomst. Als je de woning niet kunt betalen, kan de verkoper de koopovereenkomst ontbinden, waarbij je meestal een boete van 10% van de koopsom moet betalen (de waarborgsom). Een bankgarantie is een alternatief. Hierbij garandeert de bank de betaling van de waarborgsom aan de verkoper als de financiering niet rondkomt, waardoor de verkoper zijn geld krijgt, zelfs als de koop niet doorgaat.
Een bouwkundige keuring biedt inzicht in de bouwkundige staat van de woning. Als de keuring hogere herstelkosten onthult dan verwacht, kun je de koopovereenkomst ontbinden als deze voorwaarde is opgenomen. Zonder een keuringsvoorbehoud in de koopovereenkomst heb je deze mogelijkheid niet.
Wat gebeurt er als ontbindende voorwaarden verlopen?
Als de termijn voor een ontbindende voorwaarde verstrijkt, kan de koper zich niet meer op die ontbindende voorwaarde beroepen. De koopovereenkomst blijft dan geldig en de koper moet de woning kopen of de waarborgsom betalen bij annulering.
Conclusie
Ontbindende voorwaarden zijn een belangrijk onderdeel van een koopcontract. Ze geven de koper de mogelijkheid om onder de koopovereenkomst uit te komen als er bepaalde omstandigheden zich voordoen. Ontbindende voorwaarden zijn daarom altijd aan te raden, maar ze zijn vooral belangrijk als er sprake is van onzekerheid, omdat een bod met minder voorbehouden aantrekkelijker kan zijn voor de verkoper. Daarom is het toepassen van de juiste biedtactiek essentieel.