Blog

Je eerste huis kopen als starter

Een huis kopen is een grote stap in je leven. Het is een investering voor de toekomst, maar het kan ook een hoop stress opleveren. Je eerste huis kopen als starter is extra lastig, omdat de huizenmarkt al jarenlang oververhit is geweest.

In deze blog leggen we alles uit over het kopen van je eerste huis als starter. We behandelen alle belangrijke onderwerpen, van het sparen voor een aanbetaling tot het onderhandelen over de koopprijs.

Check je financiële situatie

Voordat je een huis koopt, moet je eerst goed naar je geldzaken kijken. Hoeveel verdien je? Heb je schulden? En hoeveel spaargeld heb je? Dit is belangrijk omdat je bijvoorbeeld niet meer dan 100% van de waarde van het huis mag lenen. Houd ook rekening met extra kosten zoals ‘kosten koper’, Nationale Hypotheek Garantie en overdrachtsbelasting. Zo voorkom je financiële verrassingen en weet je wat haalbaar is.

Een huis kopen of huren als starter?

Koop een huis als je:

  • Een stabiele woonsituatie wilt
  • Je vermogen wilt opbouwen
  • Belang hecht aan vrijheid en flexibiliteit
  • Verwacht dat de huizenprijzen zullen stijgen

Huur een huis als je:

  • Niet veel geld hebt
  • Niet zeker weet of je op een bepaalde plek wilt blijven wonen
  • Niet wilt vastzitten aan onderhoud en reparaties
  • Verwacht dat de huizenprijzen zullen dalen

Bereken je maximale hypotheek

Als je een huis wilt kopen als starter, heb je hoogstwaarschijnlijk een hypotheek nodig. De maximale hypotheek die je kunt krijgen, wordt bepaald door je inkomen, je woonlasten en je spaargeld.

Je kunt je maximale hypotheek berekenen met een hypotheekcalculator. Er zijn veel verschillende calculators beschikbaar, dus het is belangrijk om een paar verschillende te vergelijken.

Bereken hoeveel eigen geld je nodig hebt

Een hypotheek dekt niet alle kosten van het kopen van een huis. Je hebt ook eigen geld nodig, ook wel eigen vermogen genoemd.

De hoogte van het eigen vermogen dat je nodig hebt, hangt af van de waarde van het huis dat je wilt kopen. Over het algemeen geldt dat je minimaal 10% eigen vermogen moet hebben.

Zoek andere bronnen van geld

Als je niet genoeg eigen geld hebt, kun je andere bronnen van geld zoeken. Denk bijvoorbeeld aan een starterslening van de overheid of een schenking van je ouders.

Kies een geschikte woning

Als je weet hoeveel je kunt lenen, kun je beginnen met zoeken naar een geschikte woning. Het is belangrijk om je goed te oriënteren op de huizenmarkt.

Kijk naar verschillende wijken en type woningen. Maak een lijst met je eisen en wensen. Denk aan zaken als de grootte van het huis, het aantal slaapkamers, de ligging en de buurt.

Doe een bod op een woning

Als je een geschikte woning hebt gevonden, kun je een bod uitbrengen. Het is belangrijk om een realistisch bod uit te brengen.

Overleg met je makelaar en/of hypotheekadviseur wat een realistisch bod en een goede biedtactiek is. Je kunt ook kijken naar de prijzen van vergelijkbare woningen in de buurt.

Onderhandel over de koopprijs

Als je een bod doet op een huis, zal de makelaar die optreedt voor de verkoper het eerst aan de verkoper voorleggen. De verkoper kan het bod dan accepteren, verwerpen of tegen een hogere prijs aanbieden. Als de makelaar vervolgens een tegenbod doet, heb je de mogelijkheid om te onderhandelen.

Bij het onderhandelen is het belangrijk om je standpunt vast te houden. Je moet bereid zijn om te lopen als de verkoper niet wil ingaan op je eisen.

Sluit de koopovereenkomst

Als je een overeenstemming hebt bereikt met de verkoper, kun je de koopovereenkomst tekenen. De koopovereenkomst is een juridisch bindend document dat de afspraken tussen jou en de verkoper vastlegt.

De koopovereenkomst moet door beide partijen worden ondertekend. De makelaar (of soms de notaris) zorgt ervoor dat de koopovereenkomst wordt opgesteld en dat deze voldoet aan de wettelijke eisen. Later zal je bij de notaris op de passeerdatum de benodigde documenten doornemen. Vervolgens teken je de leveringsakte en de hypotheekakte.

Maak de financiering rond

Als je de koopovereenkomst hebt getekend, moet je de financiering rondmaken. Dit betekent dat je een hypotheek moet afsluiten bij een bank.

De bank zal je vragen om een aantal documenten aan te leveren, zoals je loonstrookjes, je jaaropgave en je spaarrekeningafschriften. De bank zal ook vaak een taxatierapport nodig hebben van het huis.

Naast een hypotheek, zijn er ook verschillende overheidsregelingen die starters kunnen helpen bij het kopen van een huis. Een van deze regelingen is de Starterslening.

Ontvang de sleutels

Als de financiering rond is, ontvang je de sleutels van de woning. Je kunt nu eindelijk genieten van je nieuwe en eerste huis!

Neem contact met ons op

Email

We zullen zo snel mogelijk reageren op je vraag.

[email protected]

Bel ons

Een van onze medewerkers hoort je graag!

0165 - 560 111

Kom langs

We verwelkomen je graag op ons kantoor.

Nieuwe Markt 57, Roosendaal