Blog

Hypotheek aanvragen op latere leeftijd: hoe werkt het?

De huizenprijzen in Nederland blijven stijgen, waardoor het voor steeds meer mensen moeilijker wordt om een koopwoning te bemachtigen. Dit geldt ook voor mensen die al wat ouder zijn. Maar is het dan helemaal onmogelijk, een hypotheek aanvragen op latere leeftijd? Je leest het allemaal in dit artikel.

Kan je een hypotheek aanvragen op latere leeftijd?

In principe is er geen maximumleeftijd voor het afsluiten van een hypotheek. Wel zijn er een aantal factoren waar hypotheekverstrekkers rekening mee houden, zoals je leeftijd bij pensionering, je pensioeninkomen en je vermogen. Bij de looptijd van een hypotheek voor senioren geldt in principe net als bij anderen een maximale looptijd van 30 jaar.

In dit blogartikel gaan we verder in op de mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten als je wat ouder bent. We geven je ook een aantal tips om je kansen op een hypotheek te vergroten. Ontdek ook de nieuwe hypotheekregels in 2024.

Factoren die hypotheekverstrekkers beoordelen

Hypotheekverstrekkers willen er zeker van zijn dat je de hypotheek kunt afbetalen voordat je met pensioen gaat. Daarom kijken ze naar je leeftijd bij pensionering. Hypotheekverstrekkers houden rekening met het pensioeninkomen wanneer je binnen 10 jaar met pensioen gaat of als je al gepensioneerd bent.

Hypotheekverstrekkers willen ook zeker van zijn dat je voldoende inkomen hebt om de hypotheeklasten te kunnen betalen na je pensionering. Als je een pensioen hebt, dan kijken ze naar de hoogte van je pensioeninkomen. Je pensioeninkomen moet minimaal gelijk zijn aan de maandlasten van de hypotheek.

Hypotheekverstrekkers kijken ook naar je vermogen. Je vermogen kan je helpen om de hypotheeklasten te kunnen betalen als je inkomen daalt of wegvalt. Als je een flinke spaarpot hebt, dan heb je meer kans om een hypotheek te krijgen.

Is een hypotheekaanvraag op latere leeftijd een uitdaging of haalbaar?

Of je nu wel of geen hypotheek kunt krijgen, hangt niet af van je leeftijd. Het kan echter lastiger zijn om op latere leeftijd een hypotheek aan te vragen. Dit komt voornamelijk doordat je pensioeninkomen vaak lager is dan het inkomen dat je had vóór je pensionering.

Wat gebeurt er bij overlijden tijdens de hypotheeklooptijd?

Wanneer je tijdens de looptijd van je hypotheek overlijdt, erven je nabestaanden niet alleen het huis, maar ook de hypotheek die op het huis rust. Om te voorkomen dat je nabestaanden worden belast met een aanzienlijke hypotheekschuld, is het verstandig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Tips voor het aanvragen van een hypotheek op latere leeftijd

Als je wat ouder bent, is het belangrijk om je goed te laten informeren over de mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten. Je kunt hiervoor contact opnemen met een hypotheekadviseur.

Hier zijn een paar tips voor het aanvragen van een hypotheek als je wat ouder bent:

  • Zorg ervoor dat je financiële situatie goed op orde is. Dit betekent dat je een goed inkomen hebt, voldoende vermogen hebt en dat je geen schulden hebt.
  • Laat je goed informeren over de mogelijkheden. Er zijn verschillende soorten hypotheken beschikbaar, dus het is belangrijk om te weten welke hypotheek het beste bij jouw situatie past.
  • Vergelijk verschillende hypotheekverstrekkers. De voorwaarden van hypotheken kunnen per hypotheekverstrekker verschillen, dus het is belangrijk om verschillende offertes te vergelijken.

Conclusie

Als je wat ouder bent, is het nog steeds mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Wel moet je er rekening mee houden dat hypotheekverstrekkers rekening houden met je leeftijd, je pensioeninkomen en je vermogen.

Als je je goed laat informeren en de tips in dit blogartikel volgt, vergroot je je kansen op een hypotheek.

Dit wordt veel gelezen

Neem contact met ons op

Email

We zullen zo snel mogelijk reageren op je vraag.

[email protected]

Bel ons

Een van onze medewerkers hoort je graag!

0165 - 560 111

Kom langs

We verwelkomen je graag op ons kantoor.

Nieuwe Markt 57, Roosendaal