Blog

Een huis verkopen in 2024: de complete gids

Een huis verkopen is een grote stap in je leven. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden, zodat je de beste prijs voor je huis krijgt. In deze gids vind je alle informatie die je nodig hebt om je huis succesvol te verkopen (met een makelaar) in 2024.

Eerst kopen of verkopen?

Als je van plan bent om te verhuizen, dan is het belangrijk om het volgende te bepalen: Wil je eerst een huis kopen of eerst verkopen? De veiligste keuze is om eerst je oude huis te verkopen en daarna pas een nieuw huis te kopen. Zo weet je zeker dat je voldoende overwaarde hebt om een nieuw huis te kopen en heb je geen dubbele woonlasten.

Echter, de situatie op de woningmarkt kan deze keuze beïnvloeden. In een krappe huizenmarkt is het moeilijk om een huis te vinden. In dit geval kan het verstandiger zijn om eerst een huis te kopen, zodat je zeker weet dat je een plek hebt om te wonen als je je oude huis hebt verkocht.

Ook je financiële situatie speelt een rol bij deze beslissing. Als je niet genoeg spaargeld hebt om de lasten van twee woningen te betalen, dan is het verstandiger om eerst je oude huis te verkopen. Als je financieel in staat bent om de dubbele woonlasten te dragen en je al je droomwoning hebt gevonden, voordat je je oude woning hebt verkocht, dan kan het verstandig zijn om eerst een huis te kopen.

Uiteindelijk is de beste manier om te bepalen of je eerst een huis moet kopen of verkopen, om de verschillende factoren zorgvuldig af te wegen. Het is belangrijk om je budget te bepalen, je persoonlijke voorkeuren te overwegen en de huidige huizenmarkt te bekijken.

Makelaar of zelf verkopen: wat is de beste keuze?

De meeste Nederlanders kiezen ervoor om hun huis te verkopen met behulp van een makelaar. Dit is niet voor niets, want makelaars hebben veel voordelen ten opzichte van particuliere verkopers.

Wat zijn de specifieke voordelen van het inschakelen van een makelaar?

 • Makelaars hebben vakkennis en ervaring in het verkopen van huizen. Deze kennis en ervaring wordt vaak gecertificeerd door beroepsorganisaties voor makelaars (zoals de NVM). Certificering kan een indicatie zijn van kwaliteit, maar het is ook belangrijk om je te laten informeren over de ervaring en persoonlijke kwaliteiten van de makelaar.
 • Makelaars kunnen je helpen om een realistische vraagprijs te bepalen. Dit is belangrijk, omdat een te hoge vraagprijs ervoor kan zorgen dat potentiële kopers afhaken, terwijl een te lage vraagprijs kan leiden tot het mislopen van geld.
 • Een makelaar kan je helpen je huis effectief te presenteren, met professionele foto’s & video’s, een aantrekkelijke verkoopbrochure en online promotie. Dit maakt vaak het verschil tussen een vlotte verkoop en een moeizame. Een goed gepresenteerd huis trekt meer aandacht van potentiële kopers.
 • Makelaars kunnen je helpen om de onderhandelingen met potentiële kopers te voeren. Onderhandelen kan een complex proces zijn, en een makelaar kan je helpen om de beste prijs te krijgen voor je huis door zijn ervaring en expertise.

Voorkom waardeverlies door achterstallig onderhoud

Achterstallig onderhoud kan een grote impact hebben op de waarde van je huis. Potentiële kopers willen een huis dat in goede staat is en geen grote uitgaves vereist. Als je huis achterstallig onderhoud heeft, zullen potentiële kopers dit als een risico zien en een lagere prijs willen betalen.

Soorten achterstallig onderhoud

Achterstallig onderhoud kan in verschillende vormen voorkomen. Enkele voorbeelden zijn:

 • Kleine reparaties en onderhoud, zoals het schilderen van muren, het repareren van een lekkende kraan of het vervangen van een kapotte lamp.
 • Grotere reparaties, zoals het vervangen van een dak, het repareren van een fundering of het vernieuwen van een keuken of badkamer. Probeer funderingsproblemen te voorkomen.
 • Onderhoud dat nodig is om het huis in goede staat te houden, zoals het onderhouden van de tuin, het vervangen van de cv-ketel of het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring.

Wat zijn de gevolgen van achterstallig onderhoud?

Achterstallig onderhoud kan een aantal gevolgen hebben voor de waarde van je huis, waaronder:

 • Een lagere verkoopprijs. Potentiële kopers zullen een lagere prijs willen betalen voor een huis met achterstallig onderhoud.
 • Een langere verkooptijd. Het kan langer duren om een huis met achterstallig onderhoud te verkopen.
 • Een lagere hypotheekrente. De hypotheekrente kan hoger zijn voor een huis met achterstallig onderhoud.

Hoe voorkom je achterstallig onderhoud?

Om achterstallig onderhoud te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig je huis te inspecteren. Let op tekenen van slijtage of schade, zoals scheuren in muren of plafonds, lekkende kranen of afvoeren, of loszittende tegels. Als je iets ziet dat niet in orde is, laat het dan zo snel mogelijk repareren.

Je kunt ook een professionele bouwkundige keurder inschakelen om je huis te inspecteren. Hij kan je helpen om problemen te identificeren die je zelf misschien niet ziet.

Bouwkundige keuring en achterstallig onderhoud

De koper van een huis kan een bouwkundige keuring laten uitvoeren om de staat van de woning te laten beoordelen. Als de keuring uitwijst dat de woning meer bouwkundige gebreken heeft dan vooraf werd gedacht, kan de koper de koop ontbinden. De koper kan ook een bedrag afspreken voor de maximale directe herstelkosten. Als de kosten hoger zijn dan dit bedrag, kan de koper de koop ontbinden.

Voorbeeld: ontbinding na een bouwkundige keuring

Stel, de koper koopt een huis voor €350.000. De verkoper en koper spreken af dat de koper de koop kan ontbinden als de directe herstelkosten van bouwkundige gebreken hoger zijn dan €15.000. De bouwkundige keuring toont aan dat de directe herstelkosten €20.000 zijn. De koper kan de koop ontbinden, aangezien de minimale herstelkosten overschreden zijn met €5.000

Kortom, achterstallig onderhoud kan een grote impact hebben op de verkoop en de waarde van je huis. Door je woning te inspecteren en problemen zo snel mogelijk te laten repareren, kun je waardeverlies voorkomen.

De vraagprijs bepalen

Als je je huis wilt verkopen, is het belangrijk om te weten wat het waard is. De vraagprijs van een huis is niet hetzelfde als de waarde van een huis. De vraagprijs is de prijs die de verkoper wil ontvangen voor het huis, terwijl de waarde van een huis de prijs is die een koper bereid is te betalen. De meesten kiezen voor een makelaar voor een succesvolle vraag- en verkoopprijs.

Hoe bepaal je de vraagprijs van je huis?

Er zijn een aantal manieren om de vraagprijs van je huis te bepalen. Je kunt:

 • Gebruik maken van de WOZ-waarde van je huis: De WOZ-waarde geeft een indicatie van je huiswaarde, maar het weerspiegelt niet altijd nauwkeurig de marktwaarde. En dan komt de vraag op: is een hoge of lage WOZ-waarde gunstiger voor jou?
 • De verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt vergelijken: Je kunt online de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt bekijken.
 • Je huis laten taxeren: Een taxatie is een onderzoek naar de waarde van een huis. Hieraan zitten wel kosten verbonden. De kosten zijn afhankelijk van de waarde van het huis en het type taxatie.
 • Een NVM-makelaar inschakelen: Een NVM-makelaar (zoals Vermunt Makelaardij) kan je helpen om de vraagprijs van je huis te bepalen. De makelaar zal je huis inspecteren en analyseert met onder andere de NVM-database, de marktprijzen van vergelijkbare woningen in de omgeving. Op basis van die informatie kan de makelaar een schatting geven van de waarde van je woning.

Dit verkoopadvies is gebaseerd op een aantal factoren, waaronder:

 • De locatie van het huis: Huizen in populaire gebieden zijn over het algemeen meer waard dan huizen in minder populaire gebieden.
 • De grootte en de indeling van het huis: Huizen met veel ruimte en een goede indeling zijn over het algemeen meer waard dan kleinere huizen met een minder goede indeling.
 • De staat van het huis: Huizen in goede staat zijn over het algemeen meer waard dan huizen in slechte staat.
 • De vraag en aanbod op de huizenmarkt: Als er veel vraag is naar huizen, dan zijn huizen over het algemeen meer waard.

Wat is een realistische vraagprijs?

Een realistische vraagprijs is een prijs die je huis in een redelijke termijn zal verkopen. Een te hoge vraagprijs zal tot weinig of geen belangstelling leiden, terwijl een te lage vraagprijs ten koste gaat van de opbrengst.

Wat is het nut van een verkoopadvies van een NVM-makelaar?

Een verkoopadvies is handig om een realistische vraagprijs te bepalen, vooral als je denkt aan het verkopen via een makelaar. Het helpt niet alleen om je huis sneller te verkopen, maar ook tegen een goede prijs. Het samenwerken met een NVM makelaar en het volgen van een verkoopadvies verbetert vaak het succes van het verkoopproces.

Regel een energielabel voor je woning

Een energielabel is een verplicht document dat aangeeft hoe energiezuinig je woning is. Het label wordt uitgedrukt in een schaal van A++++ tot G, waarbij A++++ het meest energiezuinig is en G het minst energiezuinig.

Waarom een energielabel?

Een energielabel is belangrijk voor verschillende redenen:

 • Het helpt je om je woning energiezuiniger te maken. Als je weet hoe energiezuinig je woning is, kun je gericht maatregelen nemen om je energieverbruik te verminderen.
 • Het is verplicht bij de verkoop of verhuur van je woning. Kopers of huurders hebben het recht om te weten hoe energiezuinig een woning is.
 • Het kan invloed hebben op de waarde van je woning. Een woning met een energielabel A of B is over het algemeen meer waard dan een woning met een energielabel E of F.
 • Het energielabel beïnvloedt jouw maximale hypotheek in 2024.

Hoe regel je een energielabel?

Je kunt een energielabel laten opstellen door een gecertificeerde energieadviseur. De kosten voor een energielabel variëren, maar liggen gemiddeld rond de €300.

De energieadviseur komt bij je thuis om de woning te inspecteren. De adviseur kijkt naar verschillende factoren die de energieprestatie van de woning bepalen, zoals:

 • De isolatie van het dak, de muren en de vloer
 • De installatie van cv-ketel, warmwaterboiler en ventilatie
 • De aanwezigheid van zonnepanelen of andere duurzame energiebronnen

Op basis van de inspectie stelt de energieadviseur een energielabel op. Het label op korte termijn aan je toegestuurd.

Wat als je woning een slecht energielabel heeft?

Als je woning een slecht energielabel heeft, kun je maatregelen nemen om de energieprestatie te verbeteren. Er zijn verschillende subsidies en leningen beschikbaar om je hierbij te helpen.

De volgende maatregelen kunnen de energieprestatie van je woning verbeteren:

 • Isolatie van het dak, de muren en de vloer
 • Vervanging van de cv-ketel of warmwaterboiler
 • Aanschaf van zonnepanelen of andere duurzame energiebronnen

Door je woning energiezuiniger te maken, kun je besparen op je energiekosten en draag je bij aan een duurzamere wereld.

Verplicht energielabel bij verkoop, verhuur en oplevering

Sinds 1 januari 2022 ben je bij verkoop van je woning verplicht om het energielabel te vermelden (in de advertentie). Het label moet op het moment van adverteren definitief zijn. Zo kunnen potentiële kopers zien hoe duurzaam de woning is en dit meenemen in overweging bij de koop.

Het definitieve energielabel moet op het moment van overdracht aan de koper worden verstrekt.

Uitzonderingen

Niet voor alle woningen is het energielabel verplicht. Er zijn uitzonderingen gemaakt voor beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening.

Geldigheid energielabel

Vanaf het moment van ontvangst is het label 10 jaar geldig. Beschik je al over een definitief label? Bekijk of je energielabel nog geldig is.

Je huis klaarmaken voor de verkoop

Als je je huis wilt verkopen, is het belangrijk om je huis er zo goed mogelijk uit te laten zien. Dit zal potentiële kopers een goede indruk geven van je huis en de kans vergroten dat je je huis snel en voor een goede prijs verkoopt.

Opruimen en schoonmaken

Een opgeruimd en schoon huis maakt een goede eerste indruk. Berg alle persoonlijke spullen op, zoals foto’s, tekeningen en souvenirs. Dit zorgt ervoor dat potentiële kopers zich kunnen verplaatsen in het huis en zich kunnen voorstellen hoe zij er zouden wonen.

Ook is het belangrijk om het huis goed schoon te maken. Zorg ervoor dat de keuken, badkamer en toiletten glimmen. Vergeet ook de tuin niet. Snoei de struiken en bomen en verwijder het onkruid.

Repareren en vernieuwen

Repareren is belangrijk, maar verbouwen is vaak niet nodig. Potentiële kopers zijn geneigd om de minpunten beter te onthouden dan de pluspunten. Repareer daarom kleine gebreken, zoals scheuren in de muur, losse deurklinken en verouderde kit.

Vernieuwen kan ook een goed idee zijn. Vervang bijvoorbeeld defecte lampen en gordijnen. Dit geeft je huis een frisse en moderne uitstraling.

Neutrale uitstraling

Een neutrale uitstraling is belangrijk. Potentiële kopers willen zich kunnen verplaatsen in het huis en zich kunnen voorstellen hoe zij er zouden wonen. Berg daarom persoonlijke spullen op en kies voor neutrale kleuren op de muren. Bekijk de 7 interieur trends voor meer informatie.

Bouwtekeningen

Als je huis bepaalde aspecten heeft die de verkoop moeilijk maken, kun je overwegen om bouwtekeningen te laten maken. Deze tekeningen laten zien welke mogelijkheden het huis biedt. Samen met een begroting van een aannemer, heeft de koper direct inzicht in hoe het huis er ook zou kunnen uitzien.

Advies

Wil je meer advies over hoe je je huis verkoopklaar kunt maken? Sommige NVM-verkoopmakelaars bieden interieur- en tuinadvies of kunnen je naar een specialist doorverwijzen. Zij kunnen je helpen om je huis zo goed mogelijk te presenteren en de verkoop te versnellen.

Beschik over kwalitatieve foto’s, video’s en brochures

Als je je huis wilt verkopen, is het belangrijk om potentiële kopers een goede indruk te geven van je woning. Dit kun je doen door kwalitatieve foto’s, video’s en brochures te maken.

Kwalitatieve foto’s

Kwalitatieve foto’s zijn essentieel voor de verkoop van je huis. Ze zijn het eerste wat potentiële kopers zien en kunnen een belangrijke rol spelen bij het bepalen of ze geïnteresseerd zijn in je woning.

Goede foto’s moeten helder, scherp en goed belicht zijn. Ze moeten de ruimtes in je huis goed weergeven en de potentie van je woning laten zien. 360 graden foto’s worden ook vaak genomen van de woning.

Kwalitatieve video’s

Kwalitatieve video’s zijn een geweldige manier om potentiële kopers een rondleiding door je huis te geven. Ze kunnen een goed beeld geven van de sfeer in je woning en de mogelijkheden die het biedt.

Goede video’s zijn goed gefilmd en gemonteerd. Ze moeten de ruimtes in je huis goed weergeven en de potentie van je woning laten zien. Tegenwoordig zijn korte video’s erg populair voor op social media. Deze video’s worden ook wel reels genoemd.

Kwalitatieve brochures

Kwalitatieve brochures zijn een handige manier om potentiële kopers meer informatie over je huis te geven. Ze kunnen informatie bevatten over de locatie, de oppervlakte, de indeling, de voorzieningen en de prijs van je woning.

Goede brochures zijn goed vormgegeven en voorzien van duidelijke informatie. Ze moeten de potentie van je woning laten zien en potentiële kopers aanzetten om een bezichtiging aan te vragen. Woningzoekenden kunnen brochures ook aanvragen via Funda bij een woning.

Tips voor het maken van kwalitatieve foto’s, video’s en brochures

 • Gebruik een professionele fotograaf.
 • Maak foto’s en video’s bij daglicht.
 • Gebruik een statief om je camera of telefoon stabiel te houden.
 • Maak (lucht) foto’s en video’s vanuit verschillende hoeken.
 • Let op de belichting en de compositie van je foto’s en video’s.

Meer leren? Bekijk ook de tips voor het verkopen van je je woning.

Geef je woning een boost met marketing

Als je een makelaar hebt gekozen om je woning te verkopen, ben je al goed op weg. Een makelaar heeft de kennis en ervaring om je woning effectief te verkopen. Maar er zijn nog een aantal marketing gerelateerde zaken om de verkoop te versnellen.

Zorg voor een goede voorbereiding

Voordat je met de makelaar begint met marketing, is het belangrijk om je woning goed voor te bereiden. Maak de woning schoon en opgeruimd, en zorg ervoor dat er geen persoonlijke spullen in staan. Dit maakt een goede eerste indruk op potentiële kopers.

Werk samen met je makelaar

Je makelaar is je partner in de verkoop van je woning. Werk samen met hem of haar om een marketingplan te ontwikkelen dat past bij jouw woning en jouw budget. Zo zijn korte video’s van de woning erg trending op social media en vergroten het bereik.

Kies voor een makelaar met ervaring, vakkennis, goede reviews en een goede marketing aanpak zoals Vermunt Makelaardij.

Zorg voor een pakkende advertentietekst

De advertentietekst is het eerste wat potentiële kopers zullen lezen. Zorg ervoor dat hij pakkend is en de aandacht trekt. Vraag jouw makelaar om de omschrijving ter controle toe te sturen en geef opmerkingen en/of aanvullingen waar nodig.

Laat je huis ook plaatsen op Jaap.nl en Pararius naast Funda

Jaap.nl en Pararius zijn twee andere grote websites waar je je woning kunt adverteren. Door je woning ook op deze websites te laten plaatsen, vergroot je de kans dat je woning door potentiële kopers wordt gevonden.

Deel je huis op Facebook en vraag vrienden om het te delen op social media

Social media is een effectieve manier om je woning onder de aandacht te brengen van je eigen netwerk. Deel je woning op Facebook en vraag vrienden om het te delen op hun social media kanalen. Zo bereik je meer mensen en vergroot je de kans op een snelle verkoop.

Adverteer op Funda

Funda is de grootste woningwebsite van Nederland. Door te adverteren op Funda, zorg je ervoor dat je woning bovenaan in de zoekresultaten verschijnt. Je kunt kiezen uit verschillende advertentiepakketten, afhankelijk van je budget en je wensen.

De bezichtigingen

Bezichtigingen zijn een belangrijk onderdeel van de verkoop van je woning. Het is je kans om potentiële kopers kennis te laten maken met je woning en om een goede indruk te maken.

De bezichtigingen worden georganiseerd en begeleid door je makelaar. De makelaar stemt de bezichtigingstijden af met je en draagt zorg voor een soepel verloop van de bezichtigingen.

Je hoeft zelf niet bij de bezichtigingen aanwezig te zijn. Dit geeft kijkers minder het gevoel dat ze op visite zijn, waardoor ze zich beter kunnen inleven in hoe het is om in de woning te wonen.

De makelaar is een professional die de bezichtigingen op een deskundige manier kan leiden. De makelaar kan vragen van kijkers beantwoorden en de woning op een positieve manier presenteren.

Na de bezichtiging brengt de makelaar verslag uit over de feedback van de kijkers. Deze informatie kan belangrijk zijn voor de vervolgfase van de verkoop, zoals de onderhandelingen over de prijs.

Tips voor het samenwerken met je makelaar tijdens bezichtigingen

 • Vertel je makelaar wat je belangrijk vindt bij de verkoop van je woning. Wat zijn je verwachtingen? Wat zijn de sterke en zwakke punten van je woning?
 • Wees beschikbaar voor je makelaar. De makelaar kan je nodig hebben om vragen van kijkers te beantwoorden of om informatie te verkrijgen.
 • Luister naar het advies van je makelaar. De makelaar heeft ervaring met de verkoop van woningen en kan je goed adviseren over hoe je de woning het beste kan voorbereiden op de bezichtigingen.

De onderhandelingen

Als verkoper ben je niet verplicht om te verkopen aan het eerste bod dat je ontvangt. Je kunt onderhandelen over de prijs, maar ook over andere voorwaarden, zoals de overdrachtsdatum of de levering van meubels.

Tips voor succesvol onderhandelen

 • Bepaal een minimale verkoopprijs. Dit is het bedrag dat je minimaal wilt ontvangen voor je woning. Hoewel een makelaar hier rekening mee zal houden, zal zijn inzet er nog steeds op gericht zijn om de verkoopprijs zo hoog mogelijk te laten zijn.
 • Vertrouw op je makelaar. Een goede makelaar heeft ervaring met het onderhandelen over woningverkopen en kan je helpen om de best mogelijke deal te krijgen.
 • Breng een tegenbod uit. Ga niet meteen samen met een makelaar akkoord met het eerste bod dat je ontvangt.
 • Wees professioneel en beleefd. Ook als je niet tevreden bent met het bod van een bezichtiger, is het belangrijk om professioneel en netjes te blijven (onder)handelen.
 • Wees geduldig. Het onderhandelingsproces kan tijd kosten. Wees geduldig en laat je niet afschepen door de kopers.
 • Wees duidelijk. Geef je makelaar duidelijk aan wat je wilt bereiken met de onderhandelingen.

De makelaar streeft altijd naar de hoogste prijs

De makelaar zal ook tijdens de onderhandelingen alles doen om de hoogst mogelijke prijs te behalen. Hij of zij zal de woning op een professionele manier presenteren en zal potentiële kopers informeren over de waarde van vergelijkbare woningen in de buurt. Ook kan de makelaar andere argumenten aandragen om de kopers te overtuigen om meer te bieden.

De koopovereenkomst

Een koopovereenkomst is een juridisch bindende overeenkomst tussen een verkoper en een koper. In de overeenkomst worden de belangrijkste voorwaarden van de verkoop vastgelegd, zoals de koopprijs, de overdrachtsdatum en de eventuele voorwaarden.

Inhoud van een koopovereenkomst

De inhoud van een koopovereenkomst is in principe vrij te bepalen. De volgende informatie wordt echter meestal opgenomen:

Identiteit van de verkoper en de koper

In de koopovereenkomst worden de namen, adressen en contactgegevens van de verkoper en de koper vermeld.

Omschrijving van de woning

In de koopovereenkomst wordt de woning omschreven, inclusief het adres, de kadastrale aanduiding, de grootte en de inrichting.

Koopprijs

De koopprijs is het bedrag dat de koper aan de verkoper betaalt voor de woning.

Overdrachtsdatum

De overdrachtsdatum is de datum waarop de woning van eigenaar verandert.

Kosten van de eigendomsoverdracht

In de koopovereenkomst wordt afgesproken wie de kosten van de eigendomsoverdracht voor zijn rekening neemt, zoals overdrachtsbelasting en notariskosten. Meestal betaalt de koper deze kosten.

Waarborgsom of bankgarantie

In de koopovereenkomst wordt afgesproken of de koper een waarborgsom of een bankgarantie betaalt. Een waarborgsom is een bedrag dat de koper aan de verkoper betaalt ter zekerheid van de nakoming van zijn verplichtingen. De hoogte van de waarborgsom is 10% van de koopprijs. Een bankgarantie is een verklaring van een bank dat de bank de 10% van de koopsom aan de verkoper zal betalen als de koper niet aan zijn verplichtingen voldoet.

Ontbindende voorwaarden

In de koopovereenkomst kunnen ontbindende voorwaarden worden opgenomen. Met een ontbindende voorwaarde kan de koper in bepaalde gevallen nog van de koop af. Bijvoorbeeld als de geldlening door de bank wordt geweigerd of als de keuring daartoe aanleiding geeft.

Aanwezige onaangename zaken

In de koopovereenkomst wordt afgesproken of de verkoper wel of niet bekend is met de aanwezigheid van bepaalde onaangename zaken, zoals asbest of bodemverontreiniging.

Lijst van zaken

Bij de koopovereenkomst hoort een ‘lijst van zaken’. Hierin staat wat er in de woning achterblijft en wat er met de verkoper meegaat.

Aanvullende informatie

Naast de informatie die hierboven is genoemd, kan er in een koopovereenkomst ook andere informatie worden opgenomen, zoals:

 • De datum waarop de koper de woning in gebruik mag nemen
 • Of de woning in eigen gebruik wordt genomen of verhuurd
 • Of de woning gesplitst mag worden
 • Of er sprake is van erfpacht

Wat moet je regelen voordat je het koopcontract tekent?

Financiering

Zorg ervoor dat je de woning kunt financieren. Vraag een hypotheek aan bij een bank of andere geldverstrekker. Houd hier rekening met de nieuwe hypotheekregels in 2024.

Verzekeringen

Sluit een woonverzekering af. Deze verzekering dekt schade aan de woning en de inboedel.

Overdrachtsbelasting

De koper is verantwoordelijk voor het betalen van de overdrachtsbelasting. De hoogte van de overdrachtsbelasting is afhankelijk van de koopprijs van de woning.

Notaris

De overdracht van de woning vindt plaats bij de notaris. De notaris zorgt voor de juridische afwikkeling van de koop.

Inspectie

Laat de woning inspecteren door een bouwkundig expert. De expert controleert de woning op gebreken.

Waarborgsom of bankgarantie

Zoals al eerder vermeld is, betaalt de koper meestal een waarborgsom van 10% van de koopprijs aan de verkoper. Ook kan de koper dus een bankgarantie afgeven. Het is belangrijk om dit van tevoren goed te regelen.

Controle van de koopovereenkomst

Het is belangrijk om de koopovereenkomst goed te lezen voordat je deze ondertekent. Let op of alle belangrijke voorwaarden in de overeenkomst zijn opgenomen.

Tips voor het lezen van een koopovereenkomst

 • Lees de koopovereenkomst goed door voordat je deze ondertekent.
 • Laat de koopovereenkomst nalezen door een advocaat of notaris.
 • Vraag om uitleg van de makelaar als je iets niet begrijpt.

De overdracht

Het is zover: je hebt een nieuwe woning gekocht! De overdracht van de woning vindt plaats bij de notaris. De notaris zorgt voor de juridische afwikkeling van de koop.

De overdracht bij de notaris

Op de dag van de overdracht ga je met de koper en soms de verkoopmakelaar naar de notaris.

 • De koper betaalt de koopsom en, als dat van toepassing is, de prijs voor de roerende zaken die je achterlaat.
 • De notaris zorgt voor de afrekening van de zakelijke lasten zoals de onroerendezaakbelasting en de waterschapslasten.
 • De notaris regelt de aflossing van de eventuele lopende hypotheek op het huis.
 • De notaris betaalt de rekening aan de NVM-verkoopmakelaar.
 • Het saldo dat overblijft maakt de notaris over op jouw rekening.
 • Vervolgens teken je de akte van levering.

Wanneer is de overdracht?

De overdracht vindt meestal plaats ongeveer zes weken na het tekenen van het voorlopig koopcontract. De exacte datum en tijd worden afgesproken met de verkoper en de notaris.

Overdracht van een bestaande woning

De overdracht van een bestaande woning bestaat uit twee delen:

 • Een laatste inspectieronde
 • Het passeren bij de notaris

Laatste inspectieronde

Voorafgaand aan het passeren bij de notaris wordt er een laatste inspectieronde van de woning gedaan. Dit is om te controleren of de woning nog in de afgesproken staat is. De koper en de verkoper gaan samen door de woning heen.

Gebreken bij de inspectieronde

Als er tijdens de inspectie toch een gebrek wordt ontdekt, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk aan de verkoper te melden. De verkoper is verplicht om het verborgen gebrek te herstellen.

Als het gebrek ernstig is, kan de koper de koopovereenkomst ontbinden. Een ernstig verborgen gebrek is een gebrek dat de woning ongeschikt maakt voor het gebruik waarvoor deze is bedoeld.

Passeren bij de notaris

Bij het passeren bij de notaris worden de volgende documenten getekend:

 • De leveringsakte
 • De hypotheekakte
Leveringsakte

Met de leveringsakte wordt de woning officieel overgedragen van de verkoper aan de koper. De notaris legt de leveringsakte uit en leest deze voor. Als de koper en de verkoper akkoord gaan met de inhoud, tekenen ze de akte.

Hypotheekakte

Als de koper een hypotheek heeft afgesloten, wordt ook de hypotheekakte getekend. Deze akte regelt de lening die de koper heeft afgesloten voor de aankoop van de woning.

Overdracht van een appartement

Bij de overdracht van een appartement wordt de koper automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). De notaris legt dit vast in de leveringsakte. Mocht de vorige eigenaar een betalingsachterstand hebben bij de VvE, dan is de koper hier niet voor aansprakelijk.

Overdracht van een nieuwbouwwoning

Bij de overdracht van een nieuwbouwwoning wordt de woning pas officieel overgedragen bij de oplevering. De koper krijgt dan de sleutels van de woning. De overdracht van een nieuwbouwwoning is anders dan de overdracht van een bestaande woning, omdat de koper de woning nog niet kan zien bij de overdracht. Daarom mag de koper vóór de overdracht nog een keertje checken of de woning naar wens wordt opgeleverd. Ook kan de koper eventueel een opleveringskeuring laten doen.

Na de overdracht

Na de overdracht ben je niet meer de eigenaar van de woning. De koper is dan de nieuwe eigenaar.

Overwaarde of restschuld?

Wanneer je een woning koopt, heb je meestal een hypotheek nodig. De hoogte van de hypotheek is afhankelijk van de waarde van de woning. Als de waarde van de woning hoger is dan de hoogte van de hypotheek, heb je overwaarde. Als de waarde van de woning lager is dan de hoogte van de hypotheek, heb je een restschuld.

Overwaarde

Overwaarde is het verschil tussen de waarde van de woning en de hoogte van de hypotheek. Overwaarde kan ontstaan doordat de waarde van de woning is gestegen, of doordat je de hypotheek hebt afgelost.

Overwaarde kan je op verschillende manieren gebruiken. Je kunt de overwaarde gebruiken om een andere woning te kopen, of om een verbouwing te financieren. Ook kun je de overwaarde gebruiken om af te lossen op je hypotheek, waardoor je maandelijkse hypotheeklasten lager worden.

Voorbeeld overwaarde

Stel, je hebt een woning met een waarde van € 300.000 en een hypotheek van € 250.000. Dan heb je overwaarde van € 50.000.

Restschuld

Restschuld is het verschil tussen de hoogte van de hypotheek en de waarde van de woning. Restschuld kan ontstaan doordat de waarde van de woning is gedaald, of doordat je de hypotheek niet hebt afgelost.

Restschuld kan een probleem zijn als je de woning wilt verkopen. Als de waarde van de woning lager is dan de hoogte van de hypotheek, moet je de restschuld zelf betalen. Dit kan een flinke som geld zijn.

Voorbeeld restschuld

Stel, je hebt een woning met een waarde van € 250.000 en een hypotheek van € 300.000. Dan heb je restschuld van € 50.000.

Conclusie

Het verkopen van een huis omvat diverse stappen. Door je goed voor te bereiden en de juiste beslissingen te nemen, vergroot je de kans op de beste prijs voor je woning.

Ook is begeleiding van essentieel belang. Als je overweegt een NVM-makelaar in te schakelen, kijk dan eens op de website van Vermunt Makelaardij. Wij zijn een betrouwbare NVM-makelaardij met de ervaring, vakkennis en een moderne aanpak om je goed te ondersteunen.

Deze gids heeft je voorzien van alle informatie die je nodig hebt om je huis succesvol te verkopen in 2024. We hopen dat je deze kennis waardevol vindt. Ben je ook benieuwd naar het hele koopproces? Dan kun je terecht bij onze complete gids voor het kopen van een huis. Veel succes met de verkoop van je woning!

Neem contact met ons op

Email

We zullen zo snel mogelijk reageren op je vraag.

[email protected]

Bel ons

Een van onze medewerkers hoort je graag!

0165 - 560 111

Kom langs

We verwelkomen je graag op ons kantoor.

Nieuwe Markt 57, Roosendaal