Huis verkopen aan kind: Hoewel dit aantrekkelijk kan zijn, zijn er enkele belangrijke overwegingen die je in gedachten moet houden voordat je deze stap zet. Je leest ze allemaal in dit artikel.
Huis verkopen aan kind
Juridische aspecten
Als je een huis wilt verkopen aan je kind, is het belangrijk om de juridische aspecten goed te begrijpen. Het is namelijk niet zomaar mogelijk om een huis aan je kind te verkopen voor een willekeurige prijs. De wet stelt een aantal regels vast voor de verkoop van een huis aan familieleden.
De belangrijkste regel is dat de verkoopprijs van het huis marktconform moet zijn. Dit betekent dat de prijs van het huis vergelijkbaar moet zijn met de prijs van soortgelijke woningen in de buurt. Als de verkoopprijs van het huis te laag is, kan de Belastingdienst de verkoopprijs corrigeren.
Een andere regel is dat je als verkoper geen rente mag rekenen over de koopsom. Als je toch rente rekent, wordt dit gezien als een schenking. Schenkingen zijn belast met schenkbelasting.
Financiële gevolgen
Als je een huis aan je kind verkoopt, zijn de fiscale gevolgen afhankelijk van de verkoopprijs van het huis en de datum waarop de schenking wordt gedaan.
Verkoopprijs lager dan WOZ-waarde
Als de verkoopprijs van het huis lager is dan de WOZ-waarde, wordt de verkoop gezien als een schenking. Schenkingen zijn belast met schenkbelasting. De schenkingsvrijstelling geldt alleen voor schenkingen die gedaan worden voor eigen gebruik. Als je het huis bijvoorbeeld aan je kind verkoopt om het te verhuren, dan is er geen sprake van een schenking en geldt de vrijstelling niet.
De hoogte van de schenkbelasting is afhankelijk van de hoogte van de schenking en de relatie tussen de schenker en de ontvanger.
Sinds 2024 is er geen schenkingsvrijstelling meer voor schenkingen van een huis aan een kind. In dit geval moet over het volledige bedrag schenkbelasting worden betaald.
Verkoopprijs hoger dan WOZ-waarde
Als de verkoopprijs van het huis hoger is dan de WOZ-waarde, is er geen sprake van een schenking. De verkoopprijs is dan de basis voor de berekening van de overdrachtsbelasting. Dus is een hoge of lage WOZ-waarde beter?
Emotionele aspecten
Het verkopen van een huis aan je kind kan een emotionele beslissing zijn. Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn en erover te praten met je kind. Veelvoorkomende emotionele aspecten van het verkopen van het huis aan je kind zijn:
Afscheid nemen van je huis
Een van de belangrijkste emotionele aspecten is het afscheid nemen van je huis. Je hebt er misschien jaren gewoond, veel herinneringen gemaakt en het huis is een deel van je geworden. Het kan moeilijk zijn om het huis te zien verhuizen naar iemand anders, zeker als dat je kind is.
Je kind in het huis waar je bent opgegroeid
Een ander emotioneel aspect is het zien van je kind in het huis waar jij bent opgegroeid. Je kind zal er zijn eigen herinneringen maken en het huis zal voor hem of haar een andere betekenis krijgen. Het kan moeilijk zijn om te zien hoe het huis verandert en hoe je kind er zijn eigen draai aan geeft.
Financieel ondersteunen van je kind
Het verkopen van een huis aan je kind kan ook een manier zijn om hem of haar financieel te ondersteunen. Het kan voor je kind een grote financiële last zijn om een huis te kopen, zeker in de huidige woningmarkt. Het kan fijn zijn om je kind te kunnen helpen, maar het kan ook een gevoel van verantwoordelijkheid geven. Je kunt je kind helpen door bijvoorbeeld financiële zaken te regelen zoals een hypotheek of door als ouder samen met je kind een huis te kopen.
Conclusie
Het verkopen van een huis aan je kind kan een goede manier zijn om hem of haar financieel te ondersteunen en om ervoor te zorgen dat het huis in de familie blijft. Het is echter belangrijk om alle aspecten van deze beslissing goed te overwegen, waaronder de juridische, fiscale en emotionele gevolgen. Hopelijk zijn al jouw vragen beantwoord!