Blog

Je huis verduurzamen: de complete gids

De woningmarkt in Nederland is krap. Er is veel vraag naar woningen, maar er is weinig aanbod. Dit zorgt voor stijgende prijzen en een lange zoektijd voor kopers. Een manier om de woningmarkt te ontlasten is door woningen te verduurzamen. Verduurzaming maakt woningen energiezuiniger, waardoor ze minder energie verbruiken. Dit betekent dat er minder woningen nodig zijn om aan de vraag te voldoen.


Waarom je huis verduurzamen

De belangrijkste reden om je huis te verduurzamen is om je energierekening te verlagen. Door je huis beter te isoleren, te investeren in zonnepanelen of over te stappen op een zuinige cv-ketel, kun je je energieverbruik en dus je energierekening aanzienlijk verlagen.

Een andere belangrijke reden om je huis te verduurzamen is om de waarde van je huis te verhogen. Kopers zijn steeds meer bereid om meer te betalen voor een energiezuinige huis. Dit komt omdat een energiezuinige huis minder energie verbruikt, waardoor de kosten voor de nieuwe eigenaar lager zijn.

Tot slot is verduurzaming ook goed voor het milieu. Door je huis te verduurzamen, kun je de uitstoot van CO2 verminderen. CO2 is een broeikasgas dat de aarde opwarmt. Door de uitstoot van CO2 te verminderen, kunnen we de opwarming van de aarde afremmen.

Welke maatregelen je kunt nemen

Er zijn veel verschillende maatregelen die je kunt nemen om je huis te verduurzamen. De meest voorkomende maatregelen zijn:

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een van de meest populaire vormen van isolatie. Bij spouwmuurisolatie wordt er isolatiemateriaal in de spouw tussen de binnen- en buitenmuur van je huis aangebracht. Dit kan met verschillende materialen, zoals glaswol, minerale wol of EPS.

Kosten spouwmuurisolatie

De kosten van spouwmuurisolatie variëren afhankelijk van de grootte van je woning en de dikte van het isolatiemateriaal. De gemiddelde kosten voor een tussenwoning liggen tussen de € 1.350 en € 2.800. Voor een hoekwoning liggen de kosten tussen de € 2.800 en € 4.100. En voor een vrijstaand huis liggen de kosten tussen de € 4.100 en € 5.800.

Dakisolatie

Dakisolatie is een andere belangrijke vorm van isolatie. Bij dakisolatie wordt er isolatiemateriaal tussen de dakspanten van je huis aangebracht. Dit kan met verschillende materialen, zoals glaswol, minerale wol of EPS.

Kosten dakisolatie

De kosten van dakisolatie variëren afhankelijk van de grootte van je dak en de dikte van het isolatiemateriaal. De gemiddelde kosten voor een tussenwoning liggen tussen de € 4.300 en € 5.800. Voor een hoekwoning liggen de kosten tussen de € 5.800 en € 7.000. En voor een vrijstaand huis liggen de kosten tussen de € 7.000 en € 8.500.

Vloerisolatie

Vloerisolatie is een goede manier om de warmte in je huis vast te houden. Bij vloerisolatie wordt er isolatiemateriaal onder de vloer van je huis aangebracht. Dit kan met verschillende materialen, zoals glaswol, minerale wol of EPS.

Kosten vloerisolatie

De kosten van vloerisolatie variëren afhankelijk van de grootte van je woning en de dikte van het isolatiemateriaal. De gemiddelde kosten voor een tussenwoning liggen tussen de € 2.600 en € 3.200. Voor een hoekwoning liggen de kosten tussen de € 3.000 en € 3.600. En voor een vrijstaand huis liggen de kosten tussen de € 3.200 en € 3.800.

Bodemisolatie

Bodemisolatie is een relatief nieuwe vorm van isolatie. Bij bodemisolatie wordt er isolatiemateriaal onder de fundering van je woning aangebracht.

Kosten bodemisolatie

De kosten van bodemisolatie variëren afhankelijk van de grootte van je woning en de dikte van het isolatiemateriaal. De gemiddelde kosten voor een tussenwoning liggen tussen de € 2.100 en € 2.400. Voor een hoekwoning liggen de kosten tussen de € 2.400 en € 2.700. En voor een vrijstaand huis liggen de kosten tussen de € 2.600 en € 2.900.

Ramen en deuren isoleren

Ramen en deuren zijn een belangrijke bron van warmteverlies. Door je ramen en deuren te isoleren, kun je je energierekening aanzienlijk verlagen.

Er zijn verschillende manieren om ramen en deuren te isoleren. Je kunt bijvoorbeeld nieuwe, isolerende ramen en deuren laten plaatsen. Je kunt ook bestaande ramen en deuren laten isoleren met tochtstrips of raamfolie.

Kosten raam- en deurisolatie

De kosten van het isoleren van ramen en deuren variëren afhankelijk van de grootte van je huis en de manier waarop je het doet. De gemiddelde kosten liggen tussen de € 1.000 en € 5.000.

Zonnepanelen

Zonnepanelen wekken elektriciteit op uit zonlicht. Dit is een schone en duurzame manier om energie op te wekken. Zonnepanelen kunnen je energierekening met wel 25% verlagen.

Kosten zonnepanelen

De kosten van 10 zonnepanelen zijn afhankelijk van het type panelen dat je kiest. De gemiddelde kosten van 10 zonnepanelen van 365 wattpiek zijn ongeveer € 7.500. Dit is inclusief installatie en montage.

Warmtepomp

Een warmtepomp verwarmt je huis met warmte uit de lucht, de grond of het water. Dit is een veel efficiëntere manier om je huis te verwarmen dan een cv-ketel. Een warmtepomp kan je energierekening met wel 50% verlagen.

Kosten en subsidie all-electric warmtepomp

Een all-electric warmtepomp is een volledig elektrische warmtepomp die zowel de woning als het sanitair verwarmt. Er zijn drie soorten all-electric warmtepompen: lucht-water, water-water en grond-water. De kosten van een all-electric warmtepomp liggen tussen de € 6.500 en € 19.500 volgens Milieu Centraal. Het subsidiebedrag van € 2500 is voor een warmtepomp met energielabel A++. 

Kosten en subsidie hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met een cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor de meeste warmte, terwijl de cv-ketel alleen bijspringt als het erg koud is. De cv-ketel zorgt ook voor het warme water. Een hybride warmtepomp is een goede tussenoplossing voor wie van het gas af wil, maar nog niet volledig van het gas af kan. De kosten van een hybride warmtepomp (exclusief cv-ketel) liggen tussen de € 5.000 en € 7.000 volgens Milieu Centraal. De subsidie is afhankelijk van het vermogen en ligt tussen de 1.950 en 3.750 euro.

Overstappen op een zuinige cv-ketel

Een zuinige cv-ketel verbruikt minder energie dan een oude cv-ketel. Een zuinige cv-ketel kan je energierekening met wel 10% verlagen.

Kosten hr-ketel

Een hr-ketel is een hoogrendementsketel. Dit type ketel is de zuinigste ketel die er is, omdat het de meeste warmte uit het gas haalt. Hr-ketels worden daarom door alle aanbieders als eerste keuze genoemd. Je kunt ze ook herkennen aan het Energielabel A voor verwarming en warm water of aan het label Gaskeur HR. De gemiddelde kosten voor een hr-ketel, inclusief installatie, bedragen € 2.100.

Andere isolatiemaatregelen

Er zijn nog meer manieren om je huis te isoleren. Zo kun je ook je kruipruimte isoleren of je tuinhuis isoleren.

De kosten van deze maatregelen variëren afhankelijk van de grootte van je woning en de manier waarop je het doet.

Hoe je de kosten van verduurzaming kunt beperken

De kosten van verduurzaming kunnen hoog zijn. Gelukkig zijn er veel manieren om te besparen op energiekosten. Hier zijn enkele tips:

Begin met de meest rendabele maatregelen

De meest rendabele maatregelen zijn de maatregelen die je de meeste besparing opleveren. Door eerst deze maatregelen te nemen, kun je de kosten van verduurzaming zo laag mogelijk houden.

Vraag advies aan een energieadviseur

Een energieadviseur kan je helpen om de juiste maatregelen te nemen en om te besparen op de kosten.

Maak gebruik van subsidies

De overheid biedt verschillende subsidies voor verduurzaming. De hoogte van de subsidie hangt af van de maatregel die je neemt. Je kunt informatie over subsidies vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Hoe je subsidies kunt aanvragen

Om een subsidie voor verduurzaming aan te vragen, moet je een aanvraagformulier invullen. Het aanvraagformulier vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Bij de aanvraag moet je een aantal documenten meesturen, zoals:

  • Een offerte van een erkende installateur
  • Een energielabel van je huis
  • Een bewijs dat je de woning bezit

Tips voor het isoleren van je huis

Hier zijn enkele tips voor het isoleren van je huis:

  • Laat je adviseren door een energieadviseur. Een energieadviseur kan je helpen om de juiste maatregelen te nemen en om te besparen op de kosten.
  • Maak gebruik van subsidies. De overheid biedt verschillende subsidies voor verduurzaming. Je kunt informatie over subsidies vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO): Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).
  • Begin met de meest rendabele maatregelen. De meest rendabele maatregelen zijn de maatregelen die je de meeste besparing opleveren. Door eerst deze maatregelen te nemen, kun je de kosten van verduurzaming zo laag mogelijk houden.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een isolatiebedrijf?

Wanneer je je woning wilt isoleren, is het belangrijk om te kiezen voor een gecertificeerd isolatiebedrijf. Deze bedrijven voldoen aan strenge kwaliteitseisen en voeren hun werkzaamheden uit volgens de NEN 1068-norm. Deze norm is opgesteld door het SKG-IKOB, een onafhankelijke instantie die toezicht houdt op de kwaliteit van isolatiewerkzaamheden. Een gecertificeerd isolatiebedrijf kan je ook helpen bij het aanvragen van subsidies voor isolatiewerkzaamheden.

Conclusie

Isolatie is een belangrijke stap om je huis te verduurzamen. Door je woning te isoleren, kun je je energierekening verlagen, de waarde van je woning verhogen en je steentje bijdragen aan een duurzamere wereld. Veel succes!

Tip: Bekijk onze andere gidsen: de complete verkoopgids en de complete koopgids voor meer informatie.

Neem contact met ons op

Email

We zullen zo snel mogelijk reageren op je vraag.

[email protected]

Bel ons

Een van onze medewerkers hoort je graag!

0165 - 560 111

Kom langs

We verwelkomen je graag op ons kantoor.

Nieuwe Markt 57, Roosendaal