Blog

Een huis bezichtigen: de 10 tips

Het kopen van een huis is een grote beslissing. Je wilt natuurlijk zeker weten dat je de juiste keuze maakt. Goed een huis bezichtigen is daarom erg belangrijk. Met deze 10 tips ben je goed voorbereid en maak je de meeste kans op een succesvolle aankoop.

1. Doe je onderzoek voordat je een huis bezichtigt

Voordat je een bezichtiging plant, is het belangrijk om te weten wat je zoekt in een huis. Maak een checklist met je eisen, zoals de grootte, de indeling, het energielabel, de locatie en de staat van het huis. Denk ook aan zaken als de voorzieningen in de buurt, de verkeersdrukte en de veiligheid.

2. Wees op tijd voor een bezichtiging

Kom niet te laat voor de bezichtiging. Zo heb je voldoende tijd om het huis te bekijken en vragen te stellen. Kom minimaal 5 minuten voor de afgesproken tijd. Als je te laat bent, dan kan je beter een afspraak maken voor een andere dag.

3. Plan de bezichtiging overdag

Het is belangrijk om een woning overdag te bezichtigen. Bij daglicht kun je het huis goed zien en beoordelen. Kunstlicht kan de staat van een woning namelijk vertekenen. Zo kunnen scheurtjes of schimmelvlekken minder goed zichtbaar zijn.

Waarom is het belangrijk om overdag te bezichtigen?

  • Je kunt de lichtinval in de woning goed beoordelen. Een woning met veel daglicht is vaak prettiger om in te wonen.
  • Je kunt de staat van het houtwerk beter zien. Kunstlicht kan het houtwerk donkerder doen lijken, waardoor scheuren of andere gebreken minder goed zichtbaar zijn.
  • Je kunt de staat van de vloeren en muren beter beoordelen. Kunstlicht kan vlekken of andere gebreken minder goed zichtbaar maken.
  • Je kunt de staat van de keuken en badkamer beter beoordelen. Kunstlicht kan het sanitair en de apparatuur dof doen lijken.

4. Houd rekening met de onderzoeksplicht

Let tijdens de bezichtiging op gebreken in het huis. Als koper heb je een onderzoeksplicht, de verkoper een mededelingsplicht. Vraag de verkoper of er gebreken bekend zijn en kijk zelf goed rond. Let bijvoorbeeld op tocht op zolder en vocht in de kruipruimte. Wordt een gebrek zichtbaar na de aankoop van een woning? En was dit nog niet bekend voor de aankoop? Dan valt dit onder een verborgen gebrek.

5. Voel de sfeer van de woning

Kijk niet alleen naar de staat van het huis, maar ook naar de sfeer. Voel je je er thuis? Is het een huis waar je je kunt voorstellen om te wonen? Sluit je ogen en laat je meeslepen door de sfeer van het huis. Denk na over hoe je het huis zou inrichten.

6. Check de gebreken tijdens een bezichtiging

Let tijdens de bezichtiging op eventuele gebreken aan het huis, zoals vocht, schimmel of houtrot. Vraag de makelaar of deze gebreken zijn aangepakt of worden aangepakt. Als je gebreken ontdekt, vraag dan aan de makelaar of deze worden opgelost voor de verkoop.

7. Doe onderzoek naar de buurt

Ga voor of na de bezichtiging eens langs in de buurt. Zo kun je je een goed beeld vormen van de omgeving. Let hierbij op zaken als voorzieningen, veiligheid en verkeersdrukte.

8. Stel vragen aan de makelaar

Stel tijdens de bezichtiging zoveel mogelijk vragen aan de makelaar. Zo kom je meer te weten over het huis en de buurt. Stel vragen over de staat van het huis, de historie van het huis, de voorzieningen in de buurt en de plannen voor de buurt.

9. Overweeg een bouwkundige keuring

Als je serieus overweegt om het huis te kopen, is het verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Een bouwkundige keuring geeft je een goed inzicht in de staat van het huis en de eventuele gebreken.

10. Onderhandel over de prijs

De vraagprijs is meestal niet altijd de uiteindelijke verkoopprijs. Onderhandel over de prijs met de makelaar en maak gebruik van een biedtactiek, want de koopprijs kan zowel hoger als lager liggen in de markt. Houd daarbij rekening met de staat van het huis, de voorzieningen in de buurt en de vraagprijs van vergelijkbare huizen in de buurt.

Conclusie

Met deze 10 tips ben je goed voorbereid op een succesvolle bezichtiging van een huis. Door je goed voor te bereiden, kun je een weloverwogen beslissing nemen over de aankoop van een huis. Wil je ook alles weten over het gehele koopproces?

De veelgestelde vragen over bezichtigingen

In deze blog hebben we je al veel tips gegeven voor een succesvolle bezichtiging. Maar er zijn natuurlijk altijd nog vragen die je misschien hebt. Daarom hebben we hieronder een overzicht gemaakt van de meest gestelde vragen over bezichtigingen.

Kan je zomaar een huis bezichtigen?

Ja, maar je moet hiervoor wel een afspraak maken met de makelaar om de woning te kunnen bezichtigen. De makelaar is namelijk de bemiddelaar tussen de verkoper en de koper. De makelaar wil er zeker van zijn dat de bezichtiging op een geschikt moment plaatsvindt en dat er voldoende tijd is om het huis goed te bekijken.

Wat moet je doen als je een huis gaat bezichtigen?

Als je een huis gaat bezichtigen, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Maak een lijst met je eisen voor een huis, zodat je tijdens de bezichtiging goed kunt beoordelen of het huis aan je wensen voldoet.

Waar op te letten bij bezichtigen huis?

Let tijdens de bezichtiging op de volgende zaken:
– De staat van het huis: zijn er gebreken aan het huis, zoals vocht, schimmel of houtrot?
– De indeling van het huis: is de indeling praktisch en handig?
– De voorzieningen in de buurt: zijn er voldoende voorzieningen in de buurt, zoals winkels, scholen en openbaar vervoer?
– De buurt: is de buurt veilig en rustig?
– De sfeer in het huis: voel je je er thuis?

Hoe lang duurt een bezichtiging van een huis?

De duur van een bezichtiging van een huis hangt af van de grootte van het huis en de hoeveelheid vragen die je hebt. Houd rekening met een bezichtiging van ongeveer 45 minuten.

Hoe vaak mag je een huis bezichtigen?

In principe is er geen maximum aantal bezichtigingen, maar de makelaar of verkoper kan besluiten om het aantal bezichtigingen te beperken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er veel belangstelling is voor het huis.

Als je serieus geïnteresseerd bent in een huis, is het verstandig om een tweede bezichtiging te plannen. Zo kun je het huis goed beoordelen en krijg je een goed beeld van de buurt.

Is een woning bezichtigen gratis?

Ja, er zijn geen kosten verbonden aan het bezichtigen van een woning.

Echter, als je een aankoopmakelaar inschakelt, betaal je deze meestal voor zijn of haar diensten. Dit kan een pakket of vast bedrag zijn, per uur of per bezichtiging.

Kun je op een huis bieden zonder bezichtiging?

Ja, je kunt vaak op een huis bieden zonder bezichtiging. Dit is echter niet altijd verstandig. Het is belangrijk om het huis eerst te bezichtigen, zodat je een goed beeld krijgt van het huis en de buurt.

Is een makelaar verplicht een bod door te geven?

Ja, een makelaar is verplicht een bod door te geven. De makelaar is namelijk een bemiddelaar tussen de verkoper en de koper. De makelaar moet ervoor zorgen dat alle biedingen bij de verkoper terechtkomen. Vaak krijgen de kopers ook biedingen te zien in hun move account/biedsysteem.

Neem contact met ons op

Email

We zullen zo snel mogelijk reageren op je vraag.

[email protected]

Bel ons

Een van onze medewerkers hoort je graag!

0165 - 560 111

Kom langs

We verwelkomen je graag op ons kantoor.

Nieuwe Markt 57, Roosendaal