Inbraken zijn een groot probleem in Nederland. Jaarlijks worden er tienduizenden woningen overvallen, waarbij voor miljoenen euro’s aan schade en diefstal ontstaat. Het is daarom belangrijk om je huis goed te beveiligen om de kans op een inbraak te verkleinen. Lees gauw verder!
Inhoudsopgave
Wat is inbraakpreventie?
Inbraakpreventie is het nemen van maatregelen om inbraken te voorkomen. Dit kan zowel fysieke als non-fysieke maatregelen zijn. Fysieke maatregelen zijn gericht op het bemoeilijken van een inbraak, zoals het plaatsen van anti-inbraakstrips of een alarmsysteem. Non-fysieke maatregelen zijn gericht op het afschrikken van inbrekers, zoals het niet laten zien dat je van huis bent.
Waarom is je huis beveiligen belangrijk?
Er zijn verschillende redenen waarom inbraakpreventie belangrijk is. Ten eerste kan het je helpen om je huis en je spullen te beschermen tegen diefstal. Ten tweede kan het je helpen om de kans op geweld te verkleinen. Inbrekers kunnen namelijk agressief worden als ze worden betrapt. Ten slotte kan inbraakpreventie je helpen om je huisverzekering te besparen. Veel verzekeraars geven namelijk korting op je premie als je je huis goed hebt beveiligd.
Hoe beveilig je je huis tegen inbraak?
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je huis tegen inbraak te beveiligen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste maatregelen:
Fysieke beveiliging
- Installeer een alarmsysteem. Een alarmsysteem schrikt inbrekers af en kan ook de politie alarmeren.
- Zorg voor een camerabewakingssysteem. Een camerabewakingssysteem kan helpen om inbrekers te af te schrikken, te identificeren en op te sporen.
- Overweeg een waakhond. Een waakhond kan een goede afschrikwekkende factor zijn voor inbrekers. Maak dit ook duidelijk bij de ingang van de woning d.m.v. een sticker bijvoorbeeld.
- Plaats anti-inbraakstrips op deuren en ramen. Anti-inbraakstrips maken het moeilijker om de deur of het raam open te breken.
- Gebruik degelijk hang- en sluitwerk. Hang- en sluitwerk met het SKG-keurmerk is bestand tegen inbraakpogingen.
- Houd deuren en ramen altijd gesloten. Ook als je maar even weg bent, is het belangrijk om alle deuren en ramen gesloten te houden.
- Beperk het aantal punten waar inbrekers bij kunnen komen. Inbrekers zoeken altijd naar de makkelijkste manier om binnen te komen, zoals een open tuin. Door het aantal punten waar inbrekers bij kunnen komen te beperken, maak je het voor hen moeilijker.
- Zorg voor goede verlichting. Goede verlichting schrikt inbrekers af. Zorg ervoor dat je huis ’s nachts goed verlicht is.
- Plaats een brievenbusbeveiliger. Inbrekers kunnen via de brievenbus binnenkomen. Door een brievenbusbeveiliger te plaatsen, voorkom je dit.
Non-fysieke beveiliging
- Laat niet zien dat je van huis bent. Inbrekers zijn op zoek naar huizen waar niemand thuis is. Laat daarom niet zien dat je van huis bent. Houd daarom altijd lichten aan.
- Berg waardevolle spullen goed op. Waardevolle spullen zijn een aantrekkelijk doelwit voor inbrekers. Berg ze daarom goed op, bijvoorbeeld in een kluis. Of nóg beter: een onverwachte plek.
- Maak afspraken met je buren. Inbrekers zijn minder snel geneigd om toe te slaan als ze weten dat ze in de gaten worden gehouden. Houd daarom elkaars huis in de gaten als je op vakantie bent (via een whatsappgroep).
- Meld verdachte situaties. Zie je iets verdachts in je buurt? Meld dit dan bij de politie. Hoe meer informatie de politie heeft, hoe beter ze inbrekers kunnen opsporen.
Door de tips uit deze blog op te volgen, kun je de kans op een inbraak aanzienlijk verkleinen. Zorg ervoor dat je huis goed beveiligd is!