Blog

Hoge of lage WOZ-waarde: wat is beter?

De WOZ-waarde is een schatting van de waarde van je huis. Maar is een hoge of lage WOZ-waarde nou beter? In deze blog bespreken we de voor- en nadelen van beide situaties.

Wat is de WOZ-waarde van een huis?

De WOZ-waarde is de geschatte marktwaarde van een woning op 1 januari van het jaar waarin de waarde wordt vastgesteld. Deze waarde wordt bepaald door een taxateur van de gemeente. De WOZ-waarde wordt gebruikt om de hoogte van de onroerendezaakbelasting (OZB) te bepalen.

De WOZ-waarde wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren, waaronder de locatie van het huis, de grootte van het huis, de bouwkwaliteit van het huis, de staat van het huis en de vergelijkbare woningen in de buurt. De taxateur van de gemeente kijkt naar deze factoren en vergelijkt deze met andere woningen in de buurt. Op basis van deze vergelijking wordt een schatting gemaakt van de waarde van het huis.

De WOZ-waarde wordt jaarlijks vastgesteld. De gemeente stuurt de WOZ-beschikking naar de woningeigenaar. In de WOZ-beschikking staat de WOZ-waarde van het huis vermeld.

De voordelen en nadelen van een hoge en lage WOZ-waarde

Nu gaan we de voor- en nadelen van een hoge én lage WOZ-waarde nader bekijken:

Voordelen van een hoge WOZ-waarde

  • Gunstig voor verkoop: Kopers zijn namelijk bereid meer te betalen voor een woning met een hogere WOZ-waarde. Dit kan leiden tot een hogere verkoopprijs.
  • Lagere hypotheekrente: Banken gebruiken de WOZ-waarde namelijk als uitgangspunt voor het berekenen van de maximale hypotheek. Een hogere WOZ-waarde kan leiden tot een hogere maximale hypotheek. Wat ook invloed heeft op je maximale hypotheek is het energielabel.

Nadelen van een hoge WOZ-waarde

  • Hogere OZB en waterschapsbelasting: Je betaalt meer OZB en waterschapsbelasting.
  • Hogere inkomstenbelasting: Je betaalt ook meer inkomstenbelasting over de waarde van je woning boven de €300.000,-. Dit is het eigenwoningforfait.

Voordelen van een lage WOZ-waarde

  • Lagere belastingen: Je betaalt minder OZB, waterschapsbelasting en inkomstenbelasting.
  • Lagere erf- en schenkbelasting: Je betaalt ook minder erf- en schenkbelasting als je je huis wilt nalaten aan je erfgenamen.

Nadelen van een lage WOZ-waarde

  • Moeilijker te verkopen: Kopers baseren hun bod vaak op de WOZ-waarde. Als de WOZ-waarde van een woning lager is dan de marktwaarde, zijn kopers minder bereid om een hoge prijs te betalen. Dit komt omdat ze denken dat ze dan te veel betalen voor de woning.
  • Voorbeeld: Stel, een woning heeft een marktwaarde van €300.000,-. De WOZ-waarde van deze woning is echter €250.000,-. Een koper is bereid om €275.000,- te bieden voor de woning. Als de WOZ-waarde van de woning hoger was geweest, bijvoorbeeld €325.000,-, dan was de koper misschien wel bereid om €300.000,- te bieden.

Is een hoge of lage WOZ-waarde beter?

De vraag of een hoge of lage WOZ-waarde beter is, hangt af van je persoonlijke situatie en je wensen. Als je je huis wilt verkopen, is een hoge WOZ-waarde gunstig. Dit kan leiden tot een hogere verkoopprijs, omdat potentiële kopers vaak een bod doen dat gebaseerd is op de WOZ-waarde.

Als je minder belastingen wilt betalen, is een lage WOZ-waarde gunstig. De WOZ-waarde wordt gebruikt om de hoogte van de onroerendezaakbelasting (OZB), de waterschapsbelasting en de inkomstenbelasting te bepalen. Een lagere WOZ-waarde betekent dus lagere belastingen.

Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde

Als je het niet eens bent met de WOZ-waarde van je woning, kun je hiertegen bezwaar maken. Dit doe je bij de gemeente waar je woont. Je hebt hiervoor 6 weken de tijd nadat je de WOZ-beschikking hebt ontvangen. In Roosendaal/West-Brabant kan je dit doen op de website van Belastingsamenwerking West-Brabant.

Conclusie

De vraag of een hoge of lage WOZ-waarde beter is, hangt af van je persoonlijke situatie en je wensen. Hopelijk heeft dit artikel jou verder geholpen. Als je nog niet zeker weet wat voor jou het beste is, kun je altijd advies vragen aan een hypotheekadviseur of een makelaar. Je kunt ook altijd contact opnemen met Vermunt Makelaardij!

Neem contact met ons op

Email

We zullen zo snel mogelijk reageren op je vraag.

[email protected]

Bel ons

Een van onze medewerkers hoort je graag!

0165 - 560 111

Kom langs

We verwelkomen je graag op ons kantoor.

Nieuwe Markt 57, Roosendaal