Blog

Gemeenten mogen voorrang geven aan mensen met een cruciaal beroep in 2024

Vanaf 2024 krijgen gemeenten de bevoegdheid om voorrang te verlenen aan bijvoorbeeld agenten, leraren en verpleegkundigen bij de toewijzing van huurhuizen en nieuwbouwwoningen met een maximale waarde van 390.000 euro. Mensen die op zoek zijn naar een woning in hun eigen regio kunnen ook voorrang krijgen.

Volgens de nieuwe regels kunnen gemeenten bij maximaal de helft van de desbetreffende woningen bepaalde groepen voorrang geven, terwijl de overige woningen beschikbaar moeten blijven voor anderen. Bovendien mogen lokale overheden dit alleen doen wanneer er daadwerkelijk sprake is van een tekort aan woningen.

Het huidige woningtekort maakt het voor veel mensen momenteel moeilijk om een geschikte woning te vinden. Om dit probleem aan te pakken, willen gemeentebesturen prioriteit geven aan mensen met cruciale beroepen en aan mensen uit de regio. Enkele gemeenten, zoals Den Haag en Amsterdam, hebben de afgelopen tijd al geëxperimenteerd met dit beleid.

Het voorrangsbeleid is uitsluitend van toepassing op huurhuizen en nieuwe koopwoningen (nieuwbouw). Voor overige koophuizen hebben gemeenten niet de mogelijkheid om bepaalde beroepsgroepen voorrang te geven, aangezien er in de Tweede Kamer geen meerderheid voor was om dit voorstel van het kabinet goed te keuren.

Dit wordt veel gelezen

Neem contact met ons op

Email

We zullen zo snel mogelijk reageren op je vraag.

[email protected]

Bel ons

Een van onze medewerkers hoort je graag!

0165 - 560 111

Kom langs

We verwelkomen je graag op ons kantoor.

Nieuwe Markt 57, Roosendaal