Blog

Energielabel beïnvloedt jouw maximale hypotheek in 2024

Goed nieuws voor huishoudens die overwegen een energiezuinige woning te kopen! Vanaf volgend jaar kunnen zij in aanmerking komen voor extra hypotheek, volgens het recente advies van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Energiezuinige huizen, herkenbaar aan een label E, F of G, zullen echter een lager maximaal leenbedrag hebben. Kortom, het energielabel beïnvloedt jouw maximale hypotheek in 2024, ontdek nu hoe het zit.

Waarom deze verandering?

Het Nibud benadrukt het belang van rekening houden met hoge energiekosten bij het verstrekken van hypotheken. Door de koppeling van het energielabel aan het leenbedrag wordt het standaard dat woningen met een EFG-label als energiezuinig worden beschouwd. Voorheen waren dit woningen met een C-label.

Hoeveel extra hypotheek is mogelijk?

Eigenaren van energiezuinige woningen kunnen profiteren van een inkomensonafhankelijk extra bedrag aan hypotheek. Dit bedrag varieert op basis van het energielabel:

 • EFG: €0
 • CD: €5.000
 • AB: €10.000
 • A t/m A++: €20.000
 • A+++: €30.000
 • A++++: €40.000
 • A++++ met garantie: €50.000

Daarnaast is er ook de mogelijkheid om extra te lenen voor het verduurzamen van de woning. Dit bedrag verschilt per energielabel en kan oplopen tot €20.000 voor EFG-woningen. Het overzicht is hieronder af te lezen:

 • EFG: €20.000
 • CD: €15.000
 • AB t/m A+++: €10.000
 • A++++: €0

In het onderstaande overzicht is alles overzichtelijk voor je weergegeven:

Een overzicht van de extra leenbedragen per energielabel voor aankoop van een woning en voor energiebesparende maatregelen

Tabel van: Rijksoverheid

Houd rekening met veranderingen in leencapaciteit

De leencapaciteit kan ook veranderen door factoren als loonstijging, prijsstijgingen en belastingmaatregelen. Een verwachte loonstijging van 5,2% zou bijvoorbeeld leiden tot een lichte toename van de leencapaciteit.

Studieschuld en maximale hypotheek

Voor kopers met een studieschuld verandert de manier waarop de schuld wordt meegenomen in de hypotheektoekenning. Er zijn nieuwe hypotheekregels in 2024, zo worden de maandelijkse lasten van de schuld het belangrijkste criterium. Als iemand extra kan aflossen en daardoor lagere maandlasten heeft, kan dit leiden tot een grotere leencapaciteit. Echter, de stijgende rente op studieleningen kan het effect van de studieschuld op de maximale hypotheek vergroten.

Conclusie

De koppeling van het energielabel aan de maximale hypotheek is een belangrijke stap in de energietransitie. Door deze maatregel wordt het aantrekkelijker voor huishoudens om energiezuinige woningen te kopen.

Huishoudens die een energiezuinige woning kopen, kunnen tot € 50.000 extra lenen. Dit komt omdat energiezuinige woningen een lagere energierekening hebben, waardoor huishoudens meer overhouden voor de hypotheek.

Huishoudens die een woning met een energielabel E, F of G kopen, kunnen minder lenen. Dit komt omdat deze woningen meer energie verbruiken en dus hogere energiekosten hebben.

Deze maatregel zal ertoe leiden dat er meer vraag komt naar energiezuinige woningen.

Neem contact met ons op

Email

We zullen zo snel mogelijk reageren op je vraag.

[email protected]

Bel ons

Een van onze medewerkers hoort je graag!

0165 - 560 111

Kom langs

We verwelkomen je graag op ons kantoor.

Nieuwe Markt 57, Roosendaal