Blog

Eerst kopen of eerst verkopen?

Je huis eerst kopen of eerst verkopen? Dat is een vraag die wij tijdens ons werk regelmatig tegenkomen. We horen vaak mensen zeggen ik kan toch beter eerst verkopen en dan pas kopen? Maar wat is nu verstandig? In deze blog geven we je daar het antwoord op.

Eerst kopen en dan verkopen

Gericht op een Specifieke Woning: Als je al een specifieke woning op het oog hebt die je graag wilt kopen, kan het verstandig zijn om eerst te kopen. Dit voorkomt dat je droomhuis aan je voorbijgaat. Ook heb je dan meer tijd en ruimte om te gaan verbouwen/klussen in het nieuwe huis. Soms kun je de overdracht van beide woningen goed op elkaar afstemmen, waardoor je niet met dubbele woonlasten komt te zitten.

Tip: Bekijk de complete gids voor het kopen van een woning.

Risico bij Minder Opbrengst: Er zijn echter risico’s. Als je oude woning minder oplevert dan verwacht, moet je wellicht een overbruggingskrediet afsluiten. Banken hanteren meestal 90% van de getaxeerde waarde van je huidige woning als basis. Als de opbrengst niet genoeg is om het overbruggingskrediet af te lossen, moet je mogelijk je nieuwe hypotheek verhogen of je eigen geld gebruiken.

Tijdelijke Dubbele Woonlasten: Een ander risico is dat de verkoop van je oude huis langer duurt dan verwacht, wat resulteert in tijdelijke dubbele woonlasten.

Mogelijk Verlies van Lage Hypotheekrente: Als je momenteel profiteert van een lage hypotheekrente, kan deze mogelijk alleen worden behouden als je eerst je oude huis verkoopt, afhankelijk van je geldverstrekker.

Verhuren

Een andere mogelijkheid voor het hebben van twee woningen is het verhuren van jouw oude woning. Er zit wel een klein nadeel aan vast, je kunt jouw oude woning niet meer aftrekken bij de Belastingdienst. Dit is ook als de verhuur maar tijdelijk is. Over huur ontvangt en betaal je geen belasting. Om jouw woning te verhuren, heb je toestemming nodig van de bank. Dus eerst kopen of eerst verkopen?

Wanneer je een te koop staande woning via de Leegstandwet verhuurt, betaal je geen belasting over de huurinkomsten. Gedurende de verhuurperiode wordt de woning als vermogen belast in box 3 (inkomen uit sparen en beleggen) en verlies je je recht op hypotheekrenteaftrek. Wanneer de huurperiode eindigt, wordt de woning weer belast in box 1 (inkomen uit werk en woning) en mag de hypotheekrente weer worden afgetrokken.

Eerst verkopen en dan kopen

Zekerheid over Opbrengst: Het grootste voordeel van eerst je huidige huis verkopen is dat je precies weet wat je ervoor krijgt. Dit biedt een duidelijk financieel beeld voor de aankoop van een nieuw huis. Je overwaarde is direct beschikbaar, waardoor een overbruggingskrediet niet nodig is.

Tijdelijk Zonder Huis: Het nadeel is dat je tijdelijk zonder huis zit als je niet meteen een nieuw huis vindt. Je moet tijdelijke woonruimte regelen en misschien zelfs twee keer verhuizen.

Specifieke Woning Op Het Oog: Als je een specifieke woning hebt gevonden die je wilt kopen, loop je het risico dat deze wordt verkocht voordat je je oude huis hebt verkocht. Je kunt proberen met de verkoper af te spreken dat je de woning koopt onder voorbehoud van de verkoop van je huidige huis, maar dat is niet altijd haalbaar.

Welke aanpak het beste bij jou past, hangt af van je persoonlijke situatie. Stel jezelf deze vragen:

  • Heb je al een specifiek huis op het oog dat je wilt kopen?
  • Hoeveel financiële ruimte heb je? Meer financiële ruimte betekent dat je beter kunt omgaan met lagere verkoopopbrengsten of tijdelijke dubbele woonlasten.
  • Hoe aantrekkelijk is je huidige woning op de markt? Als je huidige woning in trek is, is de kans groter dat deze snel wordt verkocht en dat de risico’s van eerst verkopen afnemen.

Voordat je een definitieve beslissing neemt, is het altijd verstandig om advies in te winnen bij een hypotheekadviseur. Deze kan je helpen bij het beoordelen van je situatie en je helpen de beste keuze te maken tussen eerst je huis kopen of eerst verkopen.

Tip: Ben je ben je benieuwd het verkoopproces? Bekijk dan de complete verkoopgids.

Neem contact met ons op

Email

We zullen zo snel mogelijk reageren op je vraag.

[email protected]

Bel ons

Een van onze medewerkers hoort je graag!

0165 - 560 111

Kom langs

We verwelkomen je graag op ons kantoor.

Nieuwe Markt 57, Roosendaal