Blog

Bouwkundige keuring: wat is het en waarom is het belangrijk?

Als je een woning wilt kopen, is het belangrijk om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Een bouwkundige keuring is een inspectie van de woning door een deskundige. De deskundige kijkt naar de bouwkundige staat van de woning en controleert op gebreken.

Waarom is een bouwkundige keuring belangrijk?

Een bouwkundige keuring is belangrijk omdat je met een bouwkundige keuring inzicht krijgt in de bouwkundige staat van de woning. Je kunt hierdoor gebreken ontdekken die je zelf niet had kunnen zien.

Gebreken kunnen een grote invloed hebben op de waarde van een woning. Als je een woning koopt met gebreken, kun je hierdoor overvallen worden door hoge kosten voor herstelwerkzaamheden.

Een bouwkundige keuring kan je helpen om een weloverwogen beslissing te nemen over de aankoop van een woning en geeft ook een indicatie van de mogelijke kosten die je gaat maken om het huis weer in een goede staat te brengen.

Wat wordt er bij een bouwkundige keuring gecontroleerd?

Bij een bouwkundige keuring wordt de woning van top tot teen geïnspecteerd. De deskundige kijkt naar de volgende onderdelen:

 • De bouwconstructie
 • De installaties
 • De afwerking
 • De grond

Daarnaast kijkt de deskundige naar de volgende zaken:

 • De staat van de muren, vloeren en plafonds
 • De staat van het dak
 • De staat van de kozijnen en ramen
 • De staat van de deuren
 • De staat van de leidingen
 • De staat van de elektra
 • De staat van de badkamer en keuken
 • De staat van de tuin

De bouwkundige keuring: verplicht of niet?

De bouwkundige keuring is in Nederland niet verplicht. Je kunt dus een huis kopen zonder een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Toch is het aan te raden om dit wel te doen, vooral bij een oudere woning. Een bouwkundige keuring kan je helpen om verborgen gebreken te ontdekken, waardoor je problemen en hoge kosten in de toekomst kunt voorkomen.

In welke gevallen is een bouwkundige keuring verplicht?

Er zijn een aantal gevallen waarin een bouwkundige keuring verplicht is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De NHG stelt een bouwkundige keuring verplicht als de woning ouder is dan 30 jaar of als de woning een WOZ-waarde van meer dan € 250.000 heeft.

Ook als de taxateur constateert dat er sprake is van achterstallig onderhoud van 10 procent of meer van de woningwaarde, is een bouwkundige keuring verplicht. Daarnaast kan de taxateur ook adviseren om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren.

Wat zijn de kosten van een bouwkundige keuring?

De kosten van een bouwkundige keuring variëren. De kosten zijn afhankelijk van de grootte van de woning, de locatie van de woning en de omvang van de keuring.

De kosten van een bouwkundige keuring liggen meestal tussen de €275 en €425.

Wie betaalt voor de bouwkundige keuring?

Normaal gesproken zijn het de kopers van een huis die de kosten dragen voor het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring. Dat is logisch, omdat de kopers er het meeste voordeel bij hebben om een huis te kopen dat bouwtechnisch in goede staat verkeert.

Aftrekbaarheid bouwkundige keuring

De kosten voor een bouwkundige keuring zijn aftrekbaar van de belasting als de keuring wordt aangevraagd bij de aankoop, verbetering of onderhoud van een woning.

Dit geldt voor zowel de kosten voor de keuring zelf als voor de kosten voor het opstellen van het keuringsrapport.

Om de kosten van de bouwkundige keuring af te trekken, moet je deze kosten opnemen in je aangifte inkomstenbelasting.

De kosten zijn aftrekbaar als aftrekpost ‘Bijzondere lasten’.

Het bedrag dat je kunt aftrekken, is het bedrag dat je daadwerkelijk hebt betaald voor de bouwkundige keuring.

Je kunt de kosten van de bouwkundige keuring niet aftrekken als:

 • de keuring niet is aangevraagd bij de aankoop, verbetering of onderhoud van een woning;
 • de keuring is uitgevoerd door een deskundige die niet is gecertificeerd;
 • de keuring is uitgevoerd na het tekenen van de koopovereenkomst.

Als je wilt weten of de kosten van de bouwkundige keuring voor jou aftrekbaar zijn, kun je contact opnemen met de Belastingdienst.

Voorbehoud bouwkundige keuring

Bij het aanschaffen van een oudere woning is het verstandig om een voorbehoud bouwkundige keuring op te nemen in de koopovereenkomst. Dit voorbehoud geeft je het recht om de koopovereenkomst te annuleren als uit de bouwkundige keuring blijkt dat er gebreken zijn die de woning ongeschikt maken voor bewoning of die aanzienlijk afbreuk doen aan de waarde ervan.

Wat moet je doen als je een gebrek ontdekt bij een bouwkundige keuring?

Als je een gebrek ontdekt bij een bouwkundige keuring, moet je dit met de verkoper bespreken. De verkoper is verplicht om de gebreken te herstellen voordat de woning wordt overgedragen.

Als de verkoper de gebreken niet wil herstellen, kun je de koopovereenkomst ontbinden.

Verborgen gebreken

Verborgen gebreken zijn gebreken in een huis die je pas merkt nadat je het hebt gekocht. Het zijn dingen die je zelf niet kon weten en die de verkoper ook niet heeft verteld.

Als je een verborgen gebrek ontdekt, kun je de verkoper aansprakelijk stellen voor de schade. Je kunt dan de kosten van herstel verhalen op de verkoper.

Wanneer laat je de bouwkundige keuring uitvoeren?

Je kunt ervoor kiezen om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren vóórdat je een bod doet of nadat je de koopovereenkomst hebt ondertekend.

Een bouwkundige keuring voorafgaand aan het bod

Als je een bouwkundige keuring laat uitvoeren voordat je een bod uitbrengt, heb je meer inzicht in de bouwkundige staat van de woning. Dit kan je helpen om een realistisch bod uit te brengen. Als uit de keuring blijkt dat er gebreken zijn, kun je dit in je bod meenemen en kan je de resultaten van de bouwkundige keuring gebruiken in de onderhandeling. Ook kan je in de onderhandeling/het koopcontract opnemen dat er een gebrek gerepareerd moet worden voor een bepaalde datum.

Na het tekenen van de koopovereenkomst

Als je een bouwkundige keuring laat uitvoeren na het tekenen van de koopovereenkomst, heb je minder invloed op de hoogte van het bod. Je kunt de koopovereenkomst echter nog ontbinden als uit de keuring blijkt dat er gebreken zijn die de woning ongeschikt maken voor bewoning of de waarde van de woning aanzienlijk verminderen.

Je kan ook in het koopcontract een bedrag afspreken dat de maximale herstelkosten mogen bedragen. Als de herstelkosten hoger zijn dan het afgesproken bedrag, heb je het recht om de koopovereenkomst te ontbinden.

Een bouwkundige keuren na het tekenen van de koopovereenkomst komt het meeste voor.

Hoe lang duurt een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring neemt over het algemeen één tot twee uur in beslag. De duur hangt af van de omvang van de woning en de complexiteit van de bouw. Vervolgens ontvang je vaak binnen een paar dagen je al het rapport van de bouwkundige keuring.

Hoe vind je een goede bouwkundig expert?

Er zijn veel bouwkundige experts actief in Nederland. Het is belangrijk om een goede bouwkundig expert te vinden. Een goede bouwkundig expert heeft de juiste kennis en ervaring om een woning goed te inspecteren.

Je kunt een goede bouwkundig expert vinden door:

 • Je makelaar om een aanbeveling te vragen
 • Te zoeken op internet naar bouwkundige experts in jouw regio
 • De offertes van verschillende bouwkundige experts te vergelijken

Conclusie

Een bouwkundige keuring is een belangrijk onderdeel van de aankoop van een woning. Door een bouwkundige keuring te laten uitvoeren, kun je inzicht krijgen in de bouwkundige staat van de woning en gebreken ontdekken. Dit kan je helpen om een weloverwogen beslissing te nemen over de aankoop van een woning.

Dit wordt veel gelezen

Neem contact met ons op

Email

We zullen zo snel mogelijk reageren op je vraag.

[email protected]

Bel ons

Een van onze medewerkers hoort je graag!

0165 - 560 111

Kom langs

We verwelkomen je graag op ons kantoor.

Nieuwe Markt 57, Roosendaal