Blog

Bankgarantie huis: wat is het en hoe werkt het?

Als je een huis wilt kopen, moet je vaak een aanbetaling doen van 10% van de koopsom. Dit is de waarborgsom. De verkoper wil hiermee zekerheid hebben dat je het huis ook daadwerkelijk koopt. Als je de koop toch niet doorgaat, kan de verkoper de waarborgsom inhouden.

Je kunt de waarborgsom ook zelf betalen. Dit is voordeliger, maar je moet er wel het geld voor hebben. Als je het geld niet hebt, kun je een bankgarantie aanvragen. De bank betaalt dan de waarborgsom voor jou, maar je moet dit bedrag later wel weer terugbetalen.

In deze blog leggen we uit wat een bankgarantie is, hoe het werkt en wat de kosten zijn. Ook geven we tips voor het aanvragen van een bankgarantie.

Wat is een bankgarantie?

Een bankgarantie is een garantie van de bank dat de waarborgsom wordt betaald aan de verkoper of verhuurder als de koper de koop of huur niet doorgaat.

De bank staat dus garant voor de waarborgsom. Dit betekent dat de verkoper of verhuurder de waarborgsom van de bank krijgt als de koper de koop of huur niet doorgaat. De bank betaalt de waarborgsom vervolgens aan de verkoper of verhuurder uit.

Hoe werkt een bankgarantie bij de koop van een woning?

Als je een bankgarantie wilt aanvragen, moet je een aantal documenten aanleveren bij je bank. Deze documenten zijn meestal:

 • Een kopie van het voorlopig koopcontract
 • Een kopie van je paspoort of identiteitsbewijs
 • Een kopie van je inkomensverklaring
 • Een kopie van je hypotheekadvies

De bank zal deze documenten beoordelen en beslissen of je een bankgarantie kunt krijgen. Als je een bankgarantie krijgt, zal de bank een akte opstellen. Deze akte wordt bij de notaris getekend.

Het is belangrijk om op te merken dat een bankgarantie enkel wordt verstrekt door de bank waar je de hypotheek voor je woning hebt afgesloten. De bank zal hiervoor een bedrag aan kosten in rekening brengen.

Als de koop niet doorgaat, moet je de bank dit laten weten. De bank zal dan de waarborgsom aan de verkoper uitbetalen.

Bankgarantie bij een nieuwbouwwoning

Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning moet je vaak een waarborgsom betalen aan de aannemer. Dit bedrag is een zekerheid voor de aannemer dat de koop ook daadwerkelijk doorgaat. Als de koop toch niet doorgaat, kan de aannemer de waarborgsom inhouden.

Je kunt de waarborgsom ook zelf betalen. Dit is voordeliger, maar je moet er wel het geld voor hebben. Als je het geld niet hebt, kun je een bankgarantie voor nieuwbouw aanvragen. De bank betaalt dan de waarborgsom voor jou, maar je moet dit bedrag later wel weer terugbetalen.

Bankgarantie bij een huurwoning

Als je een woning of pand wilt huren, moet je vaak een waarborgsom betalen aan de verhuurder. Dit bedrag is meestal ten hoogten van een paar maanden huur, het biedt zekerheid voor de verhuurder dat je de huur op tijd betaalt en dat je geen schade aan het pand veroorzaakt. Als je de huur niet betaalt of als je schade aan het pand veroorzaakt, kan de verhuurder de dit bedrag inhouden.

Je kunt de waarborgsom ook zelf betalen. Dit is voordeliger, maar je moet er wel het geld voor hebben. Als je het geld niet hebt, kun je een bankgarantie voor huur aanvragen. De bank garandeert dan aan de verhuurder dat het bedrag van de waarborgsom wordt uitbetaald als jij je verplichtingen niet nakomt. De bank zal hiervoor een bedrag aan kosten in rekening brengen.

Kosten van een bankgarantie

De kosten van een bankgarantie zijn meestal 1% van het gegarandeerde bedrag. Dus als je een huis koopt voor €450.000,- en een bankgarantie aanvraagt van €45.000, dan betaal je €450,- aan kosten voor de bankgarantie.

Ook zijn de kosten van een bankgarantie aftrekbaar van de belasting. Je kunt de kosten aftrekken van je belastbaar inkomen over het jaar waarin je de bankgarantie aanvroeg.

Voordelen van een bankgarantie

Er zijn een aantal voordelen aan een bankgarantie:

 • Je hoeft de waarborgsom niet meteen zelf te betalen
 • Je hebt meer financiële ruimte op korte termijn
 • Je hoeft niet te wachten totdat je de waarborgsom hebt gespaard

Nadelen van een bankgarantie

Er zijn ook een aantal nadelen aan een bankgarantie:

 • Je moet de kosten van de bankgarantie betalen (meestal 1% van het gegarandeerde bedrag)
 • Je moet de bankgarantie later terugbetalen

Afweging: bankgarantie of zelf betalen?

Of je een bankgarantie moet aanvragen, hangt af van je persoonlijke situatie. Als je het geld hebt om de waarborgsom zelf te betalen, is dat altijd voordeliger. Je hoeft dan immers geen kosten te betalen voor de bankgarantie.

Als je het geld niet hebt om de waarborgsom zelf te betalen, kan een bankgarantie een goede oplossing zijn. Je hebt dan meer financiële ruimte en je hoeft niet te wachten totdat je de waarborgsom hebt gespaard.

Tips voor het aanvragen van een bankgarantie

Als je een bankgarantie wilt aanvragen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen:

 • Vraag bij je hypotheekadviseur of bank na welke documenten/informatie je moet aanleveren.
 • Vraag ook naar de kosten van de bankgarantie en eventuele bijkomende voorwaarden.

Conclusie

Een bankgarantie is een goede optie voor mensen die de waarborgsom niet meteen kunnen betalen. Het biedt je meer financiële ruimte en je hoeft niet te wachten totdat je de waarborgsom hebt gespaard. Houd er echter wel rekening mee dat je de kosten van de bankgarantie moet betalen en dat je de bankgarantie later moet terugbetalen. We hopen dat al jouw vragen beantwoord zijn!

Dit wordt veel gelezen

Neem contact met ons op

Email

We zullen zo snel mogelijk reageren op je vraag.

[email protected]

Bel ons

Een van onze medewerkers hoort je graag!

0165 - 560 111

Kom langs

We verwelkomen je graag op ons kantoor.

Nieuwe Markt 57, Roosendaal